Literatuur

Artikelen van Vrij Nederland vn.nl over literatuur.

Over de omlopen van de hemellichamen

Wij kunnen niets zonder de wereld, maar zonder ons heeft de wereld geen enkel probleem. - Een voorpublicatie uit 'Het tegenovergestelde van een mens', de debuutroman van Lieke Marsman.

Mijn onderbuur Erdogan

Beter een goede buur dan een verre vriend? Buren lenen zich bij uitstek als inspiratie voor levenswijsheden én politieke metaforen. Net zoals de verhalen van Roald Dahl trouwens.

VN maart 2017
Cultuur

Het boekenkastvoyeurgevoel

Vluchten kunnen politici tegenwoordig alleen nog in boeken. Wat las Obama op zware momenten? En wat lezen Mark Rutte en Klaas Dijkhoff?

Een magisch boek van Colson Whitehead

Lees het meesterwerk ‘The Underground Railroad’, dan besef je hoe subtiel, intelligent en dubbelzinnig een heet hangijzer als raciale ongelijkheid op de vleugels van de literatuur blijvend vorm kan krijgen.

Tijdelijk gratis

De poëzie van Bob Dylan: een lofzang uit 1968

Bob Dylan wint vandaag de Nobelprijs voor de Literatuur voor zijn songs en dat is nu al een controversieel oordeel. Maar in 1968 kende dichter Rein Bloem in VN geen twijfel: Dylan is een groot poëet.

Tijdelijk gratis

Roald Dahl: 'Ik ben geslagen, hard geslagen'

Vandaag is #RoaldDahlDay, de dag dat Roald Dahl 100 jaar geleden werd geboren. Bij die gelegenheid: het bijzondere interview dat Bibeb hem afnam in 1972. 'U schrijft om u zelf te redden?' 'Oh ja!'

In een tijdcapsule naar het jaar 2114

Het is 2114. In Noorwegen worden duizend dikke bomen gekapt. Van dat hout wordt papier gemaakt, van dat papier een boek waarin verhalen staan: nooit eerder gelezen, veel eerder geschreven.

Waarom vrouwen van Murakami houden

Haruki Murakami lijkt wel een wonderdokter. Vooral bij zijn westerse lezeressen maakt hij zich mateloos populair met wegwijzingen naar persoonlijke vrijheid en zijn middelmatige Murakami-man.

Tijdelijk gratis

Mag een schrijver nog gewoon iets verzinnen?

Schrijvers als Anne Eekhout, zonder 'haakje' als verslaving of een rare familie, zijn tegenwoordig kansloos op tv. Jammer, vindt Jeroen Vullings: haar 'Op een nacht' roept om een inhoudelijk gesprek.

Geef ons hoop, Haroon, geef ons hoop!

Is het 'Help-,' of 'Fijn, de Chinezen komen!'? Haroon Sheikh, politicoloog en filosoof, over de opkomst van het Oosten en een onzekere nieuwe wereldorde. (En dat móét je lezen.)

De verrotte jeugd van Alex Boogers

Alex Boogers wint de Boekhandelsprijs 2016 voor 'Alleen met de goden'. Zijn verrotte jeugd is zijn Fundgrube. Daar komt hij nooit los van en dat moet ook niet, want dat maakt zijn proza zo geladen.

Lees eens een boek van een Belg

Bij onze zuiderburen is hij uitzinnig populair, sterauteur Dimitri Casteleyn. Wie? Geen zorgen, Jeroen Vullings had ook nog nooit van hem gehoord. Dat heb je tegenwoordig wel vaker, met Belgen.

David Pefko, schrijver in de gevangenis

Op een middag werd schrijver David Pefko door twee politierechercheurs hardhandig in de boeien geslagen. Hij belandde in een detentiecentrum en werd vrienden met de Griekse Zigeuner.

W.F. Hermans is springlevend

In 1994 gaf W.F. Hermans zijn laatste grote interview. Aan Theo van Gogh. Voor wie de transcriptie van het gesprek tussen de twee leest, zijn de doden heel even springlevend.

Essay

Schrijvers, verzin eens iets!

De literaire wereld is in de ban van de waarheid. Schrijver Adam Thirlwell voelt zich hier niet bij thuis en neemt stelling. Weg met de vormeloze levensbiecht!

Wij zijn dildokinderen

Leestip: Kristien Hemmerechts schildert in 'Alles verandert' de implosie van de westerse wereld, via een vrouw die geobsedeerd is door dildo's.

De nieuwe Jonathan Franzen gaat over seks, leugens en internet

In een eerste recensie betoont Sam Tanenhaus zich zeer enthousiast over de nieuwe Jonathan Franzen. Hij brengt zijn enthousiasme goed over, maar je kunt je ook afvragen hoe spannend het verhaal is als een van de hoofdpersonen is geïnspireerd door Julian Assange en diens slechte kanten worden uitvergroot. En zoals Tanenhaus schrijft: ‘Old-media purists will delight in Franzen’s plea for traditional news gathering, with its respect for complex lines of chronology and causation and its civic mission.’

Jan Hoet en zijn biografieën

Waaghals en straatvechter, grillig en chaotisch, <br /> opvliegend en tegen de keer. De in februari overleden <br /> tentoonstellingsmaker Jan Hoet heeft ons nog veel te leren.

Laatste woorden van Louis Ferron

‘Ik ben klaar met het leven. Ja, ik had nog wel meer boeken willen schrijven, een nieuwe trilogie over Haarlem en een pamflet waarin ik met de wereld afreken, maar dat zit er echt niet meer in. Die boeken zitten in mijn hoofd en daar komen ze niet meer uit.'