Literatuur

Het verlangen om er niet te zijn. Voorpublicatie over Joost Zwagerman

Jeroen Brouwers
Op de intensive care weer bij kennis gebracht, was het eerste wat zijn vader had gezegd: 'Dit was niet de bedoeling.' Joost dacht dat hij zijn zelfmoordpoging betreurde, maar pa had het over het feit dat hij nog in leven was. Dát was niet de bedoeling. Illustratie: Erik Kriek.

Wat bewoog Joost Zwagerman? Jeroen Brouwer voegt een nieuw hoofdstuk toe aan zijn standaardwerk over Nederlandse en Vlaamse schrijvers die zich van het leven hebben beroofd. Dit is de voorpublicatie.

In januari verschijnt bij uitgeverij Atlas/Contact een ingrijpend herziene en geactualiseerde editie van Jeroen Brouwers’ standaardwerk De laatste deur uit 1983, over zelfmoord in de Nederlandstalige literatuur (1400 p., € 65,-). Het boek bevat essays over leven en werk van Nederlandse en Vlaamse schrijvers en dichters tussen de zeventiende eeuw en nu die hun leven door eigen toedoen hebben beëindigd, onder wie François Haverschmidt, Menno ter Braak, Jan Arends en Jotie T’Hooft. In deze nieuwe editie ook essays over Adriaan Venema, Nanne Tepper, Anil Ramdas, Wim Brands en Joost Zwagerman. Van het essay over laatstgenoemde is dit een voorpublicatie. Aan de herziene uitgave van De laatste deur is een afzonderlijk supplement toegevoegd met andere, eveneens geactualiseerde...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials