Vrij Nederland september 2017 | Boek van de maand

Dit is ons boek van de maand: 'Wie het mooist valt'

Jeroen Vullings
Sara Novics. Foto: Alan Caras/Meulenhoff Boekerij.
Ondanks de verschrikkelijke oorlogsgebeurtenissen is Sara Novićs Wie het mooist valt een pageturner, geschreven vanuit een stuwende innerlijke noodzaak. Het is dan ook Boek van de Maand, met Friedrich Dürrenmatts De rechter en zijn beul en Sarah Perry’s Het monster van Essex op een gedeelde tweede plaats.

De innerlijke emigrant laat zich niet ausradieren

De genreaanduiding ‘roman’ staat pontificaal op het titelblad van de Nederlandse vertaling van Sara Novićs debuut. Toch voltrok zich tijdens het lezen van Wie het mooist valt iets verrassends. Nogmaals, ik was mij er terdege van bewust dat ik fictie zou gaan lezen en dat rationele besef verdween ook niet helemaal in de leesroes, maar al vanaf de eerste zin ervoer ik dit proza als een getuigenis en nam ik op zeker moment zelfs automatisch aan dat de schrijfster en haar hoofdpersoon Ana Juric identiek waren.

Ik ben kennelijk niet de enige die zo in de ban van Novićs roman raakte. Achterop Wie het mooist valt, de begin...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials