Turkije

Het zachte antwoord op de harde hand van Erdogan

Sander Pleij
Een Turks stel in Istanbul. Foto: Ulstein Bild/Getty

Juist nu huilen Turkse jongeren om een klassieke liefdesroman, en – oh wonderlijke wereld der verbeelding – de Turkse Romeo en Julia zijn een Turk en een Duitse met Nederlandse wortels.

Al drie jaar staat Madonna met bontjas hoog op de Turkse bestsellerlijst. De uitgever verkocht al een miljoen exemplaren van het boek uit 1943. En dat is saillant, want de schrijver, Sabahattin Ali, was communist en politiek gevangene, tot hij ontsnapte en aan de grens door een mensensmokkelaar werd vermoord – voor wie dat wil geloven, sympathisanten zeggen dat hij door de geheime dienst werd omgebracht.

Het ís ook allemaal hoogromantisch wanneer Raif (Romeo) zijn Maria (Julia) vindt in het Berlijn van 1923. Al een jaar verblijft hij er. Van zijn vader moet hij zakenman worden maar liever struint hij langs de galeries om nieuwe kunst te bekijken. Tot hij oog in oog staat met haar: de Madonna met bontjas. ‘Haar gezicht boven de pels van een wilde kat was naar links gedraaid en lag voor het...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials