Hij schrijft in een loftachtig huis in Rome, met tegenzin. Binnenkort komt zijn nieuwe roman ‘Anna’ in Nederlandse vertaling uit. Bestsellerauteur Niccolò Ammaniti maakt niet veel mee, maar vindt dat niet erg: ‘Ik denk dat een tekort aan leven goede verhalen oplevert. Ik leef mijn leven niet voluit, geloof ik, en daarom heb ik behoefte om het aan te vullen.’

Buongiorno! Geef me nog even een moment. Un caffè? roept Niccolò Ammaniti mij nog over zijn schouder na als hij de deur open heeft gedaan en direct weer de kamer uitloopt. Ik knik van si. Zijn Aziatische bediende neemt mijn jas aan en komt even later met een espresso aanzetten. Ik heb tijd om even zonder de Grote Schrijver in zijn domein rond te kijken. De meest kolossale televisie die ik ooit heb gezien, dito geluidsboxen. Boekenkasten gevuld met honderden dvd’s en cd’s, maar nauwelijks boeken. Drie grote banken waarop fatsoenlijk rechtop zitten onmogelijk is. Veel licht, nul frutsels. Hier schrijft hij,...