Literatuur

Etgar Keret: ‘Het leven is een mix van de realiteit en jouw perspectief’

Rutger Lemm
Foto: EL UNIVERSAL/Alejandra Leyva/Zuma Press/HH

Wist Rutger Lemm in 2011 veel dat dit interview met Etgar Keret zou leiden tot een heuse documentaire over de Israëlische schrijver. Maar deze week gaan dan toch Lemms ‘Etgar Keret: Based on a True Story’ in première. Tijd om het originele gesprek nog eens terug te lezen.

Etgar Keret (Tel Aviv, 1967) is een van Israëls grootste schrijvers. Zijn bundels met korte verhalen worden volgens hemzelf in ‘McDonald’s-aantallen’ verkocht, hij won vele grote literaire prijzen en in 2007 de Camera d’Or in Cannes, voor zijn film Meduzot. Nu heeft hij na acht jaar eindelijk weer een nieuwe bundel.

‘Ik had in Berlijn een afspraak met mijn uitgever. Maar toen ik daar was, realiseerde ik me dat ik geen idee had hoe hij eruit zag. Dus ik ging zitten en even later kwam er een man binnen die mij vragend aankeek, dus ik gebaarde dat hij moest gaan zitten. Hij zei: “Ik heb je e-mail gelezen en erover nagedacht.” Ik dacht: wat valt er na te denken? Ik mailde gewoon dat ik in Berlijn was. Maar ja,...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials