Literatuur | Vrij Nederland september 2017

Dit kun je nog altijd leren van de fouten van Frankenstein

Sander Pleij
Frankenstein

In 2018 bestaat Frankenstein van Mary Shelley tweehonderd jaar en daarom is er nu een nieuwe, wetenschappelijk geannoteerde uitgave. De les: wat geldt voor het monster met zijn gele huid en zwarte lippen, geldt ook voor AI en big data. Wees alsjeblieft voorzichtig!

In februari 2017 stierf de vader van James Vlahos. Gelukkig spreken de twee elkaar nu weer. Dit tot troost van James. Hij programmeerde een dadbot: software die zijn vader een beetje tot leven weet te brengen. In de maanden voor diens overlijden interviewde James zijn vader gedurende tientallen uren. De uitgetypte tweehonderd bladzijden gebruikte hij voor de ontwikkeling van een bot (software, een robot zonder fysieke component). Dadbot gebruikt de woorden die zijn vader gebruikte en bevat ‘elementen van zijn persoonlijkheid,’ aldus James.

De zoon kan zich nu in tekst of gesproken bericht tot zijn vader richten, gewoon via zijn telefoon. Vader antwoordt met een tekstbericht, een liedje of een gesproken zinsnede,...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials