‘Nou, dat vind ik nou ook weer niet nodig’, dacht Daan Doesborgh toen hij las dat Dylan de Nobelprijs krijgt. Toch vindt hij het terecht. De argumenten tégen stellen namelijk niets voor.

De toekenning van de Nobelprijs voor de Literatuur aan Bob Dylan is een revolutionaire keuze, voor zowel voor- als tegenstanders. Als ik mijn Facebook-tijdlijn als afspiegeling van de maatschappij neem, zijn beide kampen ongeveer even groot. Ik vind het goed dat Dylan de Nobelprijs heeft gekregen, maar niet om de reden die u verwacht.

Dat Bob Dylan hele hordes aan bijna religieuze volgelingen heeft, die nu jubelend op tafel staan, is wel bekend. Hoewel mijn recente lange ode aan Dylans late werk maakt dat ik de schijn tegen heb, ben ik zeker niet een van die klakkeloze bewonderaars. Sterker nog, toen ik voor het eerst las dat Dylan écht de Nobelprijs heeft gekregen, was mijn eerste reactie ‘dat vind ik nou ook weer niet nodig’. Het prozawerk dat Dylan gepubliceerd heeft, is nu niet wat je...