Wij kunnen niets zonder de wereld, maar zonder ons heeft de wereld geen enkel probleem. Zo onbelangrijk is de mens, en zo belangrijk zijn de dingen. – Een voorpublicatie uit Het tegenovergestelde van een mens, de debuutroman van dichter en schrijver Lieke Marsman.

In een van Leopardi’s essays, het essay over Copernicus, ‘De Copernicus’, gaat het eerste uur van de dag (laten we zeggen een uur of acht in de ochtend) in discussie met de zon. De zon, brommerige grote bal licht, heeft die dag geen zin om nog langer om de aarde heen te draaien. Voor de ‘personages’ in dit essay is de aarde namelijk letterlijk het middelpunt van alles: eeuw na eeuw heeft de zon in een baan rondjes om ons heen gedraaid. Maar nu heeft hij er genoeg van, hij staakt.

Zon: Ik ben moe van dit continu rondjes maken om licht te geven aan een paar kleine wezentjes die leven op een handvol modder – zo klein dat ik, terwijl ik toch prima ogen hebze niet eens kan zien.Vannacht heb ik besloten dat ik...