Vullings' boek van de week

Het Boekenweekgeschenk is een echte Koch in een notendop

Jeroen Vullings
Herman Koch. Foto: Merlijn Doomernik/HH

In zijn Boekenweekgeschenk Makkelijk leven dist Herman Koch een smeuïge sociale komedie op over een schrijver van zelfhulpboeken die de weg kwijt is, zonder dat hij het weet. Heerlijk.

Het is natuurlijk een en al kochiaanse ironie: een succesvolle schrijver van zelfhulpboeken die niet alleen zelf dringend hulp nodig heeft, die dat niet eens doorheeft, maar die ook een rotzooitje van zijn leven maakt, juist in het streven goed te doen. Een vleugje provocatie hoort daar ook bij: de tekening van die schrijver, Tom Sanders, knipoogt eventjes naar Herman Koch zelf, waar het gaat om de aanschaf van een zwarte Jaguar XF na het eerste megasucces. Als verteller draagt deze Tom Kochs Boekenweekgeschenk Makkelijk leven.

Het blijkt voor nogal wat Nederlandstalige schrijvers geen sinecure om een Boekenweekgeschenk te schrijven. Ze worstelen met de hun toegemeten omvang, ze kunnen daarin hun ei niet kwijt, gaan soms heel raar doen vanwege het plotse besef dat zo’n ongekend lezerspubliek via...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie