Wie een goede vakantieboekenselectie maakt, neemt standaard te veel mee. Houd minimaal één boek per dag aan.

Mijn jaarlijks terugkerend probleem: hoe stel ik de perfecte vakantieboekenleeslijst samen? Opdat ik precies die boeken tot mijn beschikking heb waar ik op díe bestemming, in dat bewuste klimaat, behoefte aan heb – en die ik ook daadwerkelijk zal uitlezen. Aan degenen die nu direct met hun reader gaan wapperen waarop tweehonderd ongelezen titels staan, heb ik geen boodschap: het gaat mij om het échte boek, het papieren boek; het boek dat je kunt bevingeren en ongewild besmeuren met zonnebrandolie; het boek met een knakbare rug en pagina’s die je kunt opsieren met ezelsoren; het boek kortom dat je onvervreemdbaar tot het jouwe zult maken. Zeker als het van die schaamteloze dikkerds zijn met een smetteloze, lelieblanke rug als Johan Harstads Max, Mischa & Het Tet-offensief – die verdienen ronduit kastijding tijdens het lezen. Zodat het er gelezen uitziet, bij wijze...