Jente Posthuma debuteerde dit jaar met ‘Mensen zonder uitstraling’en mocht naar haar eerste Boekenbal. In haar dure kimonopak begaf ze zich onder de literaire goden en de jonge schrijvers.

Ik bekijk een schokkend filmpje over een varkensslachthuis in Tielt en besluit drastisch te minderen met het eten van vlees. Daarna eet ik twee braadworsten. De worsten lagen nog in de ijskast en ik wil niet met een lege maag naar het Boekenbal. Mensen doen stomme dingen en praten ze dan weer goed.

Het is mijn eerste Boekenbal. Ik trek een dure kimonojurk aan en bind mijn haar in een Grace Kelly-rol. Voor Paradiso staat een rij tot aan het Vondelpark.

‘De rij is nog nooit zo lang geweest,’ hoor ik ervaren balgangers zeggen. ‘Zo jammer dat het dit jaar niet gewoon in de Stadsschouwburg kon.’

Ik begin over varkens tegen een andere schrijver in de rij. Zij zegt dat ze net van de Burger King komt maar in haar eigen huis vegetariër is.

Ze is een van de 35 schrijvers onder de 35 uit een...