Politiek

VN mei 2017
De Verhalen

Langs de fascistische meetlat

Wie het waagt parellellen te trekken tussen het rechts-populisme van nu en het fascisme in de jaren dertig, kan rekenen op zware kritiek. Toch is de vergelijking niet zo ongerijmd. ‘De vraag is alleen: wanneer schiet je je doel voorbij?’

VN maart 2017
De Verhalen

Aanjagers van nieuw rechts

‘Weg met de elite, de macht aan het volk. Geen rol voor religie in de politiek. Bescherm homo- en vrouwenrechten.’ Vertrouwde geluiden voor links komen nu van rechts. Van boze witte mannen op leeftijd én van jonge denkers en bloggers. Mischa Cohen zocht ze op.

Zijn we echt niet bang, VVD?

Vol goede moed begon Lieke Marsman aan het VVD-verkiezingsprogramma. Nederlanders zijn gezellige, koppige mensen die voor niemand bang zijn, staat er. Man, wat voelt ze zich opeens koppig.

Bovenop Wilders

Soms is het met een heel betoog, soms alleen met de uitroep: ‘Voorzitter!’ Maar Geert Wilders wordt onmiskenbaar steeds vaker onderbroken door zijn collega-fractievoorzitters in de Tweede Kamer.

De Donald Trump van Haarlem

‘Fred Teeven als de Zika-mug van het Binnenhof’, grapte Dolf Jansen gisteravond tijdens het Correspondents’ Dinner. ‘Die krijg je niet weg.’ Nou, wel als je hem burgemeester van Haarlem maakt.

Moest dat nou zo Stiekem?

De parlementaire pers vond het gisteren schandalig dat de commissie-Schouten geen lek had gevonden. Maar het was geen zaak van leven of dood, dus wat was er helemaal aan de hand?

Pieter Hilhorst zegt sorry

Vanavond werd in De Balie in Amsterdam De Belofte van Pieter Hilhorst gepresenteerd: een uitgebreid mea culpa, waarin termen als ‘mislukt’, ‘falen’ en ‘teleurstelling’ de boventoon voeren.

Nieuwe VN in de winkel: 'Sloper' Matteo Renzi wil verandering

Aan de buitengrens van Europa zet Italië’s jonge premier Matteo Renzi in op verandering, met alle spanningen van dien. Deze week in het blad: een portret van ‘de Sloper’ en de grenzeloze idylle van het Schengen-verdrag, in foto’s gevangen.