Sharon Gesthuizen verloor de strijd om het SP-leiderschap van Ron Meyer, de kandidaat van het partijbestuur. Maar: ‘Ik had ruim tweevijfde van de stemmen en daarmee hebben de leden een belangrijk signaal afgegeven.’

‘Ik erken mijn verlies met een grote glimlach op mijn gezicht en gun Ron de overwinning van harte, want hij heeft ervoor moeten knokken.’ SP-politica Sharon Gesthuizen klinkt maandagmorgen opgewekt aan de telefoon. Zaterdag verloor ze de verkiezing om het SP-leiderschap van FNV’er Ron Meyer. Van de leden stemden 529 voor hem (59 procent), 370 voor haar (41 procent). Tijdens het congres nam Jan Marijnissen afscheid als voorzitter en volgde Ron hem op, precies zoals gepland. Want Marijnissen had met zijn partijbestuur Meyer als troonopvolger voorgedragen.

‘Maar het is nog erg spannend geworden,’ zegt Gesthuizen, die zich uit protest tegen de macht van de partijtop als (tegen-)kandidaat in de strijd had geworpen. ‘Ik heb eruit gehaald wat erin zat.’ Ze...