Vol goede moed begon Lieke Marsman aan het verkiezingsprogramma van de VVD. Nederland is een land vol gezellige, koppige mensen die voor niemand bang zijn, staat er. Man, wat voelt ze zich opeens koppig.

Het stof van de Amerikaanse presidentsverkiezingen moet nog neerdalen, maar zo langzamerhand is het tijd om vooruit te kijken naar onze eigen verkiezingen. Op 15 maart aanstaande gaat Nederland weer naar de stembus en zodoende opende ik dit weekend het VVD-verkiezingsprogramma op mijn computer. Vol goede moed begon ik de inleiding te lezen: ‘In onze hele geschiedenis zijn wij Nederlanders voor niemand bang geweest. Onze geschiedenis is er één van nieuwsgierigheid, van handel en van lef.’

Pardon? Ik kan me zo een aantal historische gebeurtenissen voorstellen waarbij Nederlanders wel degelijk bang zijn geweest. Het VVD-programma dat volgt is bovendien doordrongen van angst (hier kom ik zo op terug) en wie googelt op ‘VVD bang’ leert dat de VVD zelf de afgelopen jaren in ieder...