Politiek

Vernieuw de democratie! En snel!

Thijs Broer& Sander Pleij
Foto: Stijn Rademaker/HH
Jongeren zijn bang voor de toekomst, stemmen massaal op de PVV en hebben weinig vertrouwen in de kiezer: in groten getale pleiten ze voor een test vóór je mag stemmen. De boodschap uit dit onderzoek: we moeten als de bliksem op zoek naar nieuwe democratische vormen.

Bij Plato komt de democratie er niet goed vanaf. Volgens de Griekse filosoof is het volk niet in staat om zelf te leiden en zal het ook slechte leiders kiezen. Het zal slechts haar eigen verlangens najagen, hetgeen zal uitmonden in zo’n verschrikkelijke chaos dat alleen een tiran de orde nog kan herstellen – waarmee de democratie in haar tegendeel komt te verkeren. Plato’s conclusie: laat het regeren over aan lieden die er verstand van hebben, aan filosofen zoals hijzelf.

Mag ik stemmen? Doe de toets! Lees verder Een chaos is het nog niet in de westerse democratieën,...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials