Sport | Politiek

'Onzin. Rusland heeft de meest vrije pers ter wereld!' - In gesprek met schaaklegende Anatoly Karpov

Mark Schalekamp
Doema-politicus Anatoly Karpov, 2017. Foto: VI Images/HH

Schaaklegende en Doema-lid Anatoly Karpov, de eeuwige rivaal van de rebel Kasparov, was even in Nederland. ‘De hele wereld zou Poetin dankbaar moeten zijn. Zonder hem was er een wereldoorlog uitgebroken.’ En de MH17? ‘Het staat vast dat Rusland niet de dader is.’

Met zijn handen op de rug schuifelt hij langs de schakende kinderen, af en toe wat langer stilstaand bij een partij die hem kennelijk bevalt. De kans is groot dat die kinderen – tussen tien en zestien, Europese top verzameld voor een internationaal toernooi in Rotterdam – niet weten wie die Russische meneer in dat blauwe pak is. We hebben het over Anatoly Karpov (66), de twaalfde wereldkampioen, die speciaal is uitgenodigd om de jubileumeditie van het Basamro-toernooi luister bij te zetten.

Garri Kasparov (rechts) en Anatoly Karpov strijden om het wereldkampioenschap in 1987. Foto: Sputnik/Ria Novosti/HH

Schaken doet hij niet meer, niet meer competitief. Daar heeft hij ook geen tijd voor want Karpov is...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials