75 jaar VN: het jubileumnummer

75 jaar VN, 75 jaar vernieuwers

Een overzicht van de artikelen in het jubileumnummer van Vrij Nederland, naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van het blad, met portretten van grote vernieuwers van de afgelopen driekwart eeuw.

Tijdelijk gratis - 75 vernieuwers

Ahmed Aboutaleb: de maarschalk van Beni Sidel

'Het Wilde Westen van Marokko', noemde Ahmed Aboutaleb het gebied waar hij opgroeide, en dat is niet overdreven. Hoe bracht hij het van Beni Sidel tot burgemeester van Rotterdam?

Tijdelijk gratis - 75 vernieuwers

De ironie van Gerard Reve

Anders dan de meeste literaire talenten vandaag waren Reve, Hermans en Mulisch niet aardig tegen elkaar. Het leidde tot een intelligente polemiek over ironie tussen Reve en Mulisch.

Tijdelijk gratis - 75 vernieuwers

Eddy de Clercq liet de Hollander dansen

Eddy de Clercq bracht de eerste discofeesten naar Nederland en werd de eerste 'housemaster'. House kostte hem bijna de kop in zijn eigen Club RoXY, maar: 'Ineens danste Nederland.'

75 vernieuwers

Aart van Veller: van barricade naar bedrijf

De wereld verbeteren zonder aan welvaart in te leveren, dat wil ondernemer Aart van Veller. ‘Je moet het voor consumenten supermakkelijk maken om een duurzame stap te zetten.’

75 vernieuwers

Sunny Bergman: ‘Ik roep best veel weerzin op’

Haar documentaires zijn überpersoonlijk, maar voor Sunny Bergman dient haar werk een hoger doel: ‘Uiteindelijk is het de bedoeling dat mijn films een soort universele relevantie hebben.’

75 vernieuwers

Wim Schermerhorn, de verloren premier

Wim Schermerhorn was de eerste naoorlogse premier. Een mislukte vernieuwer: de PvdA werd geen brede progressieve volkspartij, en zijn poging vreedzaam te onderhandelen over Nederlands-Indië faalde.

75 vernieuwers

Huub Oosterhuis gelooft in het hiernumaals

Hij zoekt naar de ethische kern van het geloof. Hij schrijft gedichten die dat verwoorden. Daarin heeft hij iets missionairs. Dat levert Huub Oosterhuis vrienden en vijanden op.

75 vernieuwers

Het effect van Hendrik Casimir

Dat Hendrik Casimir van de zuivere wetenschap afdaalde naar de industrie vonden sommige natuurkundigen onvergeeflijk. Maar onder zijn leiding werd het Natlab van Philips een vruchtbaar onderzoekscentrum waar belangrijke ontdekkingen de basis legden van de televisie en de computerchip.

75 vernieuwers

Herna Verhagen: de eerste vrouwelijke CEO van Nederland

Ze is CEO van de grootste Nederlandse werkgever en maakt zich sterk voor de doorstroom van jonge vrouwen. ‘Als dat meer gebeurt, wordt over tien jaar niet meer gevraagd waarom er zo weinig vrouwen aan de top zijn.’

75 vernieuwers

Rinus Michels: de grote kleine generaal

De spelers haatten hem, en ze hadden respect voor hem. Hoe Rinus Michels een klein land groot maakte door ‘onmenselijk’ te zijn. Maar introduceerde hij nou het ‘totaalvoetbal’ of niet?

75 vernieuwers

'De Kleine Bareel', Charlotte Mutsaers

De Kleine Bareel schreef Charlotte Mutsaers afgelopen zomer in haar huis in Frankrijk. Een woord langs de snelweg in Vlaanderen zette het in beweging. 'Gedichten zijn vaak dromen.'

75 vernieuwers

Joke Smit, vertolkster van het onbehagen

Zolang het vrouwenleven alleen draait om man en kinderen, is het stemrecht voor vrouwen ‘een zoethoudertje’. Zo stak Joke Smit vijftig jaar geleden het feministisch vuur aan.

75 vernieuwers

Nederland in 2090 volgens Vanessa Evers

Hoe ziet de wereld eruit als Vrij Nederland 150 jaar bestaat? Hoogleraar sociale robotica en 'hipste professor van Nederland' Vanessa Evers waagt zich voor ons aan het voorspellen van de toekomst.

75 vernieuwers

De stiltes van Jan Hendrik Oort

In de woeste branding van de kosmologie bleek hij een baken van rust. En was hij bereid zijn ideeën te herzien. Dat tekent de grote onderzoeker, vindt Vincent Icke.

75 vernieuwers

Het maakbare land van Van Warmerdam

Ze staan symbool voor Nederland, de voorspelbare landschappen uit de films van Alex van Warmerdam. Maar ook in het beheerste land overheerst het ontheemde gevoel.

75 vernieuwers

Wouter Buikhuisen is nog altijd strijdbaar

Hij was een pionier maar werd als paria de wetenschap uitgejaagd, mede door de columns van Hugo Brandt Corstius in Vrij Nederland. ‘Piet Grijs vond ik niet interessant.’

75 vernieuwers

Willem Sandberg: de man die ja zei

‘Sandberg snapte niet precies wat ik aan het doen was,’ zegt Wim T. Schippers. ‘Maar: hij vond het wél hartstikke goed.'

75 vernieuwers

De balletoorlogen van 'mevrouw' Sonia Gaskell

'Mevrouw', zo werd ze genoemd door haar balletleerlingen, met een mengeling van eerbied en angst. Sonia Gaskell (1904 - 1974) zette de Nederlandse dans op de wereldkaart.

75 vernieuwers

De Vrij Nederland-jaren van Den Uyl

Joop den Uyl was van 1945 tot 1948 als adjunct bij VN de spil van de redactie. Hij geloofde dat de linkse verzetbladen een belangrijke rol hadden in de maatschappelijke vernieuwing.

Vrij Nederland is jarig!

Op een bovenwoning in de Amsterdamse wijk Overtoomse veld werd 75 jaar geleden de eerste Vrij Nederland gemaakt.