In de woeste branding van de kosmologie bleek hij een baken van rust. En was hij bereid zijn ideeën te herzien. Dat tekent de grote onderzoeker, vindt Vincent Icke.

Als professor Oort twee getallen wilde vermenigvuldigen en hij kende het product niet uit zijn hoofd, pakte hij Crelle, een fors boek. Daarin zocht hij het op. Dat duurde ruim een minuut. Dat verbaasde mij toen ik in Leiden kwam promoveren. Zelden gebruikte ik iets anders dan mijn prachtige Aristo Studio rekenliniaal. In een kwart seconde gaf die een resultaat met een nauwkeurigheid van twee decimalen. Computers waren er al wel, maar die (of hun programmeurs) vertrouwde Oort niet helemaal. Jammer, want tussen de computer en mij was het liefde op het eerste gezicht. Mijn makkers en ik persten alles wat we konden uit die machines, en dat zijn we blijven doen. Dat wij daarmee in vliegende haast op weg waren naar een nieuw tijdperk in de astrofysica boeide Oort blijkbaar niet.

Zelden heb ik een wetenschapper gekend die...