Diny Schouten was een van de eersten die een nieuw soort culinaire journalistiek bedreven – op zoek naar de herkomst van ingrediënten, naar de kwaliteit van ambachtelijke producten. Nu is de oud-VN-redacteur pasteibakker en ervaart ze de pret van het zelf bakken.

‘Ja, kijk nou wat je gedaan hebt! Dat kan natuurlijk niet.’ Als met mooi weer de voordeur van de Pasteibakkerij open staat, dan moet de hor te allen tijde dicht blijven, anders loopt de poes naar binnen. De Pasteibakkerij is een klein ateliertje in de Amsterdamse Rivierenbuurt, in een hoekpand waar vroeger een slager zat, waar Floris Brester en Diny Schouten op ambachtelijke wijze patés bakken en worstjes draaien. Sinds ze op de vingers zijn getikt door de Voedsel- en Warenautoriteit over de aanwezigheid van poes Hannes, laten ze geen gelegenheid onbenut om op cynische wijze hun onvrede te uiten over nogal overtrokken overheidsbemoeienis met hun muizenjager.

De poezenproblematiek werd eerder dit jaar al breed...