Auteur
Minka Nijhuis

Minka Nijhuis (1958) studeerde psychologie en communicatie-wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Als stewardess voor de KLM ging ze na haar studie naar Cambodja, waar ze in 1989 ooggetuige was van de terugtrekking van het Vietnamese leger. Zo kwam ze in contact met journalisten en ze besloot ook journalist te worden. Ze specialiseerde zich in slow journalism en deed verslag...

53 publicaties
Article image
Essay
Hoe IS een verdienmodel werd voor de journalistiek
Als het aankomt op oorlogsverslaggeving heeft het marktdenken de journalistiek steviger in zijn greep dan goed is voor een vak met een maatschappelijke taak, stelt Minka Nijhuis. Het zijn vooral Syrische collega’s die ons herinneren aan het lot van burgers in de oorlog, zoals ook gebeurt in de aangrijpende IDFA-documentaire For Sama.
Article image
Wat er twintig jaar geleden in Oost-Timor gebeurde, is een ijkpunt voor de journalistiek
Journalist Minka Nijhuis krijgt vandaag de Orde van Oost-Timor voor haar werk in de aanloop naar het onafhankelijkheidsreferendum in het land, nu twintig jaar geleden. Vrij Nederland-medewerker Sander Thoenes werd vermoord in het geweld dat volgde op de uitslag. Minka Nijhuis deed indertijd verslag vanuit een VN-compound die werd belaagd door milities en Indonesische militairen. Ze kijkt erop terug als een van de zeldzame momenten waarop de journalistiek haar ware kracht toonde.
Article image
Een sterk verhaal: Fallujah, of onze tijd in de hel
Minka Nijhuis doet verslag van oorlogen over de hele wereld. Verhalen te over dus, toen we haar vroegen om een sterk verhaal te schrijven voor onze nieuwe special. Lees (of luister) mee naar Minka’s bloedstollende relaas over haar ervaringen tijdens de Irakoorlog. ‘Juist toen ik begon te geloven dat het lot mijn missie gunstig gezind was, versperden Amerikaanse mariniers de weg.’
Article image
Marie Colvin (1956-2012): glamour in een kogelwerend vest
Oorlogsjournalist Marie Colvin stierf in het harnas (scherfvest) in Syrië. Minka Nijhuis kende haar persoonlijk en schreef in 2012 dit mooie profiel over haar collega. Colvins leven is nu verfilmd: A Private War draait vanaf vandaag in de bioscoop.
Article image
Syrisch activist Raed Fares (1973-2018) hield de moed erin met satire
Raed Fares is vermoord in Kafranbel, zijn thuisstad. Daar gaf hij leiding aan een radiostation dat het Syrische regime bekritiseert. In 2015 sprak Vrij Nederland met de activist, over de kracht van satire en de toekomst van Syrië. ‘Ooit zal er toch verandering moeten komen.’
Article image
Macht op vrijdag: Opeens zat Sigrid Kaag met een massamoordenaar aan tafel
Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag was in Myanmar om met onder meer Aung San Suu Kyi te spreken. Ze had ook een afspraak met legerleider Min Aung Hlaing. Die maakte daar goede sier mee – Kaag iets minder.
Article image
Wat de duikvlucht van Aung San Suu Kyi ons vertelt over de journalistiek
Nu het Internationaal Strafhof in Den Haag de legertop van Myanmar wil vervolgen, nemen de media ook Aung San Suu Kyi de maat. Terecht, maar diezelfde media lieten haar eerder tot mythische proporties uitgroeien.
Article image
Hoe moet het nu verder met Idlib en de White Helmets?
Idlib is het laatste grote gebied van Syrië dat niet in handen is van het bewind van president Assad. Terwijl er op het wereldtoneel om Idlib wordt geschaakt, wachten de achtergebleven reddingswerkers White Helmets in spanning af. ‘We kunnen straks nergens meer heen.’
Article image
Facebook in Myanmar: een ‘wild beest’ dat etnisch geweld faciliteerde
Inwoners van Myanmar zijn na jaren van isolement en een dieet van staatspropaganda in sneltreinvaart op het internet beland. 85 procent van het internetverkeer gaat via Facebook, waar hatespeech en anti-Rohingya nepnieuws welig tiert en het sociale netwerk zo etnisch geweld faciliteerde.
Article image
Ferhad voelt zich meer Koerdisch dan Syrisch, nu zijn geboortegrond Afrin onder vuur ligt
Article image
Het wanhoopsoffensief van de Rohingya’s
Article image
‘Wat zal de volgende generatie denken over de wereld die ons liet sterven?’
Article image
‘Birmese burgers verdienen de Nobelprijs voor de Vrede’
Article image
Bloemen, zodat mensen weten wat er in Syrië gebeurt
Article image
In het hart van Syrië: ‘Aleppo is alleen nog voor de allersterksten’
Minka Nijhuis reisde door Syrië en zag hoe de mensen zich blijven verzetten en doorleven tussen de puinhopen en het geweld.
Article image
Anne Frank bood de Birmese Min Zin troost en houvast