redacteur

Mischa Cohen

@cohenmischa

Mischa Cohen publiceerde De nazi-leerling, over de nationaal-socialistische leerschool van de jonge Dick Woudenberg, bij uitgeverij Atlas Contact. Samen met fotograaf Daniel Cohen (geen familie) maakte hij het boek Mijn naam is Cohen en de gelijknamige tentoonstelling in het Joods Historisch Museum. Met Carel van Hees schreef hij Weerstand. Leven met aids. Cohen was tot en met 2019 redacteur van Vrij Nederland en was eerder boekhandelaar, eindredacteur van literair tijdschrift De Held, medewerker van NRC Handelsblad, chef kunst en coördinator van de Vrij Nederland-kleurenbijlage. Over de geschiedenis van Vrij Nederland gaat onder andere zijn artikel ‘Ik wist, ooit krijg ik gelijk’, een portret van criminoloog Wouter Buikhuisen, maar ook De vele levens van Joop van Tijn, over die legendarische hoofdredacteur.

Zijn verhaal over de Schots-Nederlandse schrijver Michel Faber werd genomineerd voor de journalistieke prijs de Tegel. De reportage over de eerste vergadering van de gedecimeerde redactie van Charlie Hebdo na de bloedige aanslag van 7 januari 2015 kreeg een Mercur-nominatie als beste tijdschriftreportage. Zijn artikel Dankbaar gestemd waarin Lieuwe van Gogh terugkijkt op de moord op zijn vader Theo van Gogh, 2 november 2004, werd bekroond met de Tegel voor het beste interview van het jaar en werd opgenomen in het Jaarboek Verhalende Journalistiek.

Samen met Harm Ede Botje schreef Cohen een Vrij Nederland-bijlage over de Joodse Crèche. Vorig jaar publiceerden zij De dunne scheidslijn tussen helden, verraders en opportunisten, over het verraad bij het vendel ‘Vrij Nederland’ en een reportage over George Soros en zijn Open Society Foundation. In het voorjaar van 2019 publiceerden ze het verhaal van Salo Muller, de man die de Nederlandse Spoorwegen de rekening presenteerde voor de transporten naar Westerbork tijdens de Bezetting. Cohen interviewde recent ook schrijver Willem Melchior, klimaatactiviste Bernice Notenboom, fotograaf Erwin Olaf en schrijver Ian Buruma, de voormalige hoofdredacteur van The New York Review of Books. 

Laatste publicaties
Meer artikelen