Auteur
Tim de Jong
Tim de Jong (Leiden, 1988) is freelance journalist. Hij onderzoekt waar het pijn doet in onze samenleving, en vooral hoe het anders kan. Tim is constant op zoek naar voorbeelden van hoe we een betere wereld kunnen bouwen. Dat vertaalt hij naar interviews, podcasts en longreads.

Zo volgde hij drie jaar lang het burgerinitiatief WEN met de...
18 publicaties
Article image
Essay
Heeft het nog zin om voor het klimaat te vechten?
Steeds meer mensen vragen zich af of het nog zin heeft om zich in te zetten tegen klimaatverandering. Hoe begrijpelijk ook, doemdenken over het klimaat gaat ons niet helpen. Maar wat dan wel? Hoop blijkt een goed medicijn te zijn, maar lang niet in al haar vormen.
Article image
Achtergrond
Ambitieus klimaatbeleid? Zolang het maar rechtvaardig is
Rechtvaardig klimaatbeleid is niet alleen rechtvaardig. Het blijkt ook dé manier te zijn om meer mensen achter ambitieuze maatregelen te scharen. Maar diezelfde rechtvaardigheid is ook een veelgebruikt argument om klimaatmaatregelen te vertragen. Wat is daaraan te doen?
Article image
Interview
‘Durf je duurzame keuzes te delen’
Een land waarin duurzaam gedrag normaal is. Klinkt dat als een utopie? Hoogleraar Jan Willem Bolderdijk ziet steeds meer bewijs dat we toch echt zo’n ‘sociaal kantelpunt’ naderen.
Article image
Podcast
Waarom met kleine stapjes verduurzamen averechts werkt
Journalist Tim de Jong sprak hoogleraar systeemtransities en klimaatverandering Heleen de Conick over het Nederland van de toekomst.
Article image
Kwestie
Als we met kleine stapjes verduurzamen komen we er wel, toch? Nou, nee
Hoogleraar systeemtransities en klimaatverandering Heleen de Coninck legt uit waarom verduurzamen met kleine stapjes averechts werkt.
Article image
Rondgang
Een streng klimaatbeleid duwt onze industrie over de grens, gaat het verhaal. Maar klopt dat wel?
Nederland is geen eiland. Daarom zouden we met te streng klimaatbeleid onze industrie de grenzen over duwen, waar ze nóg meer gaan uitstoten. Het is een klimaatverhaal dat continu opduikt.
Article image
Rondgang
Hoe we door verwarring worden beïnvloed: met je kop in het zand door vertragende klimaatverhalen
Kijk je de klimaatcrisis recht in de ogen? Of kijk je schuin de andere kant op? De verhalen die we horen, lezen en elkaar vertellen spelen daar een cruciale rol bij. Die kunnen namelijk perfect inspelen op een diepmenselijke behoefte: niet veranderen en vastklampen aan de status quo.
Article image
Achtergrond
Het ploeteren van de lokale democratie in de duurzaamheidstransitie
De Nederlandse energietransitie wordt voor een groot deel vormgegeven via de Regionale Energie Strategieën (RES). Wat gebeurt er in een RES-regio? En schiet het een beetje op? ‘Minder voor onszelf zorgen en meer voor het collectief is misschien wel de grootste transitie.’
Article image
Interview
Onze samenleving kan prima zonder economische groei, volgens Paul Schenderling
Mocht je het gevoel hebben dat de ene milieucrisis over de ander heen buitelt: dat is ook zo. Ze hebben allemaal met elkaar te maken. Volgens econoom Paul Schenderling is er maar één serieuze oplossing: ons tomeloze geloof in economische groei temmen. In zijn boek Er is leven na de groei presenteert hij een concreet alternatief.
Article image
Achtergrond
Vertragende verhalen: de verwarring die ons verlamt midden in de klimaatcrisis
Nu pure klimaatontkenning wel erg uit de mode raakt, ontstaan er nieuwe tactieken om klimaatmaatregelen te vertragen. Verhalen die twijfel zaaien over hóe we moeten optreden of hoe snel dat moet gebeuren. Ze creëren precies genoeg verwarring om ons te verlammen. Daardoor blijven we onnodig lang hangen in een achterhaalde status quo.
Article image
Interview
Klimaatadvocaat Roger Cox: ‘Een klimaatrechtszaak is een filter voor bullshit’
‘Gelukkig hebben we het recht,’ zei Roger Cox in een TED Talk. Via dat recht dwong hij de Nederlandse staat en Shell om meer verantwoordelijkheid te nemen. Ondertussen neemt de fossiele uitstoot alleen maar toe. Kan het recht ons echt redden?
Article image
Interview
Correspondent Maral Noshad Sharifi: ‘We zijn gemakzuchtig geworden door te denken dat we een tolerant land zijn’
Hoe is het om op te groeien in een land dat niet voor jou gemaakt lijkt te zijn? Daarover schreef journaliste en correspondent Maral Noshad Sharifi haar autobiografische debuutroman Citroeninkt. Voor even was ze terug in Scheveningen, waar ze opgroeide toen haar ouders hun leven in Iran niet meer zeker waren.
Article image
Reportage
XR-activiste Jesse van Schaik: ‘Niemand van ons vindt confrontaties met de politie leuk’
Jesse van Schaik (18) maakte versneld haar VWO af om zich fulltime aan de klimaatstrijd te kunnen wijden. In januari, toen Extinction Rebellion de A12 blokkeerde, stond ze ook op de barricades. Journalist Tim de Jong ging met haar mee de snelweg op. ‘Ik denk dat we tot het laatst moeten blijven vechten.’ 
Article image
Rondgang
De strijd om de ruimte: ‘Waarom moeten we hier het varkensvlees voor China produceren?’
Dat we voor de wooncrisis, klimaatcrisis en fijne leefbare steden ruimte nodig hebben, is bekend. Dat die ruimte in Nederland schaars is ook. Wat betekent dat voor de toekomst? Leven we straks in de stad in krappe woontorens, tussen de windmolens? Dat hangt af van hoe ver we vooruit durven te kijken.
Article image
Interview
Het gaat straks heerlijk voelen als we ons duurzamer gaan gedragen
We zitten midden in een klimaatcrisis, maar toch vliegen we erop los en eten we regelmatig vlees. Het maakt journalist Tim de Jong soms wanhopig. Gedragswetenschapper Reint Jan Renes geeft hem hoop. Hij heeft er vertrouwen in dat we ons in 2030 al een stuk duurzamer zullen gedragen.
Article image
Interview
Mobiliteitsexpert Geert Kloppenburg: ‘We kunnen zo veel leed besparen met publiek vervoer’
Hoe verplaatsen we ons in de stad van de toekomst? Het is verleidelijk om bij die vraag aan elektrische helikopters en drones te denken. Maar volgens mobiliteitsexpert Geert Kloppenburg zitten we daarbij totáál op het verkeerde spoor. Want hét mobiliteitsprobleem van de toekomst gaat niet over mobiliteit.