redacteur

Sander Donkers

Sander Donkers (1967) was van 1999 tot en met 2019 redacteur bij Vrij Nederland. Hij schreef over een breed scala aan onderwerpen. Zijn specialisme is popmuziek.

Met het interview ‘De laatste troubadours’ won Sander in 2012 met VN-collega David Kleijwegt de Jip Golsteijn-prijs. Hij heeft daarnaast al vele prijzen op zijn naam staan, met het artikel ‘Er wordt gediscrimineerd. Punt uit.’ won hij samen met collega Harm Ede Botje de EU Journalistenprijs 2005. In 2010 werd het profiel over de damschreeuwer, ‘De man die de koningin aanrandde’, dat hij samen met Robert van de Griend schreef, verkozen tot de Mercur Tijdschriftreportage van het Jaar. Ook wonnen ze er de Tegel, Jaarprijs voor journalistiek mee. In 2010 won Sander bovendien de Pop Media Prijs voor zijn gehele oeuvre als popjournalist.

Donkers speelde twaalf jaar als gitarist in diverse bands. Met One Track Charlie won hij in 1988 de Grote Prijs van Nederland. Met de groep Herman & Ik met zanger Thomas Acda scoorde hij een zeer bescheiden hitje: ‘Als je bij me weggaat, mag ik dan met je mee?’ In 2003 publiceerde hij het alom geprezen boek Lipstick Sunset met gebundelde popverhalen en interviews. In 2016 verscheen de bestseller Hay, de biografie van de grootste rockster van Nederland Barry Hay.

Laatste publicaties
Meer artikelen