Vrij Nederland juli 2017

De flitscounter van het vrouwenvoetbal

Sander Donkers
De drie talententeams van SC Buitenveldert spelen in de jongenscompetitie. Merel van Dongen (midden) is een van de trainers. Fotografie: Jan Rossel

In 1938 werd vrouwenvoetbal officieel verboden door de voetbalbond. Nu is het de snelst groeiende sport ter wereld. Zondag begint het EK. Hoog tijd dat we bloedserieus de longen uit ons lijf juichen voor onze leeuwinnen. 

Op een waterkoude zaterdagochtend, vijf jaar geleden, speelde mijn dochter haar eerste wedstrijd voor voetbalclub SDZ. Uit, tegen een laag geklasseerd jongensteam. Ze was nog net geen negen. Het was een probeersel en aan haar gezichtsuitdrukking te zien, beviel het allerminst. Ze kende niemand van haar teamgenootjes, het miezerde en ze stonden al snel flink achter.

Aan het begin van de tweede helft verscheen er opeens een dubbele regenboog aan de hemel. Alle meisjes vergaten ogenblikkelijk waar ze mee bezig waren. De waarschuwingen van de ouders langs de lijn ten spijt, stopten ze collectief met voetballen, stootten elkaar aan en wezen van ‘oooh’. Ondertussen merkte niet één van de jongens het natuurverschijnsel op. Zij renden op het doel af en vierden...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials