muziek

1974: Barry Hay, kutjong en 'Gods gift to mankind', was in heaven

Sander Donkers
Foto: Alek

Sander Donkers trok in bij Barry Hay, en schreef de biografie van de grootste rockster die Nederland ooit kende. ‘Het was geen appelenkak allemaal.’ De twee vatten het jaar 1974 ‘bij de horens’.

‘Hitler vond waarschijnlijk ook van zichzelf dat-ie heel goed bezig was.’
‘Jeez Bèr!’ Sandra, zijn vrouw, verslikt zich bijna in haar alcoholvrije wijn. ‘Wat is dat voor een kutvergelijking?’
‘Nou, dat je het niet doorhebt als je er middenin zit. Écht niet doorhebt, bedoel ik. Ik was een kutjong, maar ik besefte het niet. Opeens was ik een superstar. Om me heen was het een gekkenhuis. Ik kon alles krijgen wat ik wilde, en daar heb ik misbruik van gemaakt. Ik was gewoon onwijs arrogant, had maling aan de hele wereld. Je kon geen serieus woord met me wisselen, ik probeerde je alleen maar op het verkeerde been te zetten. Onhandelbaar was ik, klaar. Ik deed maar wat, en ik kwam overal mee weg. Daar kan je heel onuitstaanbaar van worden.’
‘Ja, toen was-ie echt een...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials