clarice gargard: ‘ik heb de vermoeiende drive om de wereld te willen veranderen’

Clarice Gargard kán niet anders dan zich uitspreken over racisme, vrouwenrechten en machtsstructuren. In een prikkelend en hier en daar (noodzakelijk) ongemakkelijk gesprek met redacteur Sander Donkers vertelt ze hoeveel ellende het soms oplevert. ‘Ik zie het als mijn taak om een ander perspectief te leveren. Dáár ben ik voor.

een ode aan het wandelen: dé remedie tegen stress, angst, burn-out en depressie

Millennials trekken massaal de natuur in. Erg vreemd is dat niet, stelt (medemillennial) Lisa Bouyeure. Al wandelend in de bossen en velden verdwijnen angsten en twijfels als sneeuw voor de zon. Wat er overblijft? Overzicht en het zalige gevoel van overbodigheid.

zo doorbreken deze vluchtelingen het taboe op psychische hulp onder hun lotgenoten

Ruim 40 procent van de Syriërs in Nederland kampt met psychische problemen, maar een bezoek aan de psycholoog is taboe. ‘Ik ga daar niet heen, I am not gek, zeggen mensen.’ Dus bedacht een psycholoog een oplossing: medevluchtelingen opleiden tot therapeut-light.

Podcast mens #5: Marleen stikker

Technologie is niet neutraal, zegt internetpionier Marleen Stikker. Van social media tot slimme steden, al die systemen zijn pas écht slim als wij precies doen wat ze van ons willen. In andere woorden: als ze ons, de mens, conditioneren. Pfoe, podcast-host Sander Pleij voelt er niet zoveel voor om de volgende hond van Pavlov te worden. En dus is het tijd dat we kritisch worden. Hoe? ‘Door de hele boel met een schroevendraaier open te draaien. Net als hackers.

Nieuwsgierig naar de menselijke dimensie van de toekomst? Kijk hier voor andere afleveringen in de podcast-reeks MENS, waarin Sander Pleij in gesprek gaat met denkers die de toekomst vormgeven.

hoe een doodnormale hoogleraar een radicaal ander economisch systeem bedacht

Giacomo Corneo bedacht een alternatief voor ons huidige kapitalistische systeem, waarin de overheid een belangrijk deel van de aandelen van grote bedrijven opkoopt. Zo worden die eigendom van de burgers. Het heet: aandeelhouderssocialisme en we zouden ermee de macht van bedrijven kunnen balanceren.

Kijk hier voor een overzicht van alle afleveringen in de serie New Capitalism, waarin journalist Maaike Schoon met jonge en oude economen spreekt over nieuwe ideeën voor de economie van nu.

Het verval van de SP: ‘Al het moois dat de partij heeft opgebouwd gaat naar de verdommenis’ 

Van maoïstische splinterpartij groeide de SP onder Jan Marijnissen uit tot stemmenkanon. Maar inmiddels verkeert de partij in een ernstige identiteitscrisis en lijkt de electorale bodem bereikt. Waar ging het verkeerd?