MENS #1: Koert van Mensvoort

Technologie, of nog erger: ‘tech’, dat moet toch meer kunnen zijn dan een stofzuiger met wifi of een opvouwbare telefoon? Met die vraag begon VN-redacteur Sander Pleij begin deze maand de podcast MENS, waarin hij elke twee weken praat met schrijvers, kunstenaars, denkers, wetenschappers en de mensen die onze toekomst vormgeven.

MENS #1 is filosoof Koert van Mensvoort, voor wie het onderscheid tussen natuur en techniek heel simpel is: dat is er niet. Afleveringen 2 & 3 met militair Christine Boshuijzen en neuro-informaticus Sennay Ghebreab vind je op vn.nl/mens, abonneren via je favoriete podcast-app doe je hier.

Marianna Mazzucato

Wat is in onze economie van waarde, en wie bepaalt dat eigenlijk?

Een andere bijzondere serie, ‘gewoon’ in tekst, is New Capitalism, waarin Maaike Schoon spreekt met jonge en oude economen over nieuwe ideeën voor de economie van nu.

Met Mariana Mazzucato, bijvoorbeeld. Zij is inspiratiebron voor de Green New Deal van jonge progressieve Amerikaanse politici als Alexandria Ocasio-Cortez en pleit voor ambitieuzere overheden. ‘We hebben geen strategie, er heerst een soort organisatorische leegte, zowel bij de overheid als bij bedrijven, en dat zien we terug in hoe de markt functioneert.’

Hoe links ook de Joden treft in de strijd tegen wit privilege

Als linkse student was Gideon Querido van Frank nooit zo bezig met zijn Joods-zijn, schrijft hij in de eerste alinea’s van dit opiniërende verhaal. Dat is veranderd, merkt hij nu. Een niet aflatende stroom Jodenhaat teistert Europa. Toch blijft links oorverdovend stil wanneer het om antisemitisme gaat. Waarom?

Ja, het helpt als je jouw tuin vergroent (ook al is-ie piepklein)

De Nederlandse natuur holt achteruit, zeggen wetenschappers en mensen uit de praktijk. Maar er is een oplossing. ‘Herstel samen met de boeren het landschap, en de biodiversiteit keert terug.’

Wetenschapsjournalist Rolf Schuttenhelm sprak voor dit verhaal met een vol dozijn experts. Hoe ging hij daarbij te werk, en hoe groen is zijn eigen tuintje eigenlijk? We vroegen het hem in onze podcast ‘In gesprek met’.

ursula von der leyen

Hoe Ursula von der Leyen tóch tot Commissievoorzitter werd gekozen

Van dichtbij maakte politiek redacteur Thijs Broer mee hoe Ursula von der Leyen deze maand in Straatsburg tot voorzitter van de Europese Commissie werd gekozen. Thijs’ verslag van een week rondhangen in bars en de wandelgangen van het Europese Parlement maakt één ding duidelijk: wie zegt dat Europese politiek saai is, is gek. ‘Zo werkt het dus: de opstandige parlementariërs van gisteren plooien zich alweer soepeltjes in de nieuwe verhoudingen.’