Author
Deze week in VN: een ‘focking fatwa’, een meesterbiograaf, modern verzet en ‘weapons of math destruction’
Auteur
Roos van Tongerloo

Sinan Can, journalist voor de vrede

Laat we voor de verandering eens beginnen met de eerste zin: ‘VARA-programmamaker Sinan Can (39) zit nog maar net achter een kop thee in het Amsterdamse Victoria Hotel of hij vertelt al dat hij in augustus bijna dood was geweest.’ Can was voor z’n werk – hij maakt documentaires – in Afghanistan en kwam terecht in een hinderlaag van de taliban. ‘We wilden kijken wat er van die missie over is en we wilden vooral luisteren naar de Afghanen zelf. Wat vonden zij ervan?’ In zijn streven naar wederzijds begrip neemt neemt deze vredesjournalist het gevaar op de koop toe: ‘Ik wil dat mensen in Nederland voelen wat iemand achtduizend kilometer verderop meemaakt – en dat kan offers kosten.’ Een inspirerend interview met een uiterst kritische wereldverbeteraar.

Trump. #NotOurPresident, dus wat nu?

Onze correspondent in Amerika Freke Vuijst, baalde als een stekker van Trumps overwinning. ‘Ik blijf nog wel even depri’, zei ze ons vorige week woensdag. ‘Depri Thanksgiving, depri Kerstmis, depri Nieuwjaar.’ Toch herpakte ze zichzelf, vliegensvlug, en schreef dit stuk: ‘Hoe voer je oppositie in het Trump-tijdperk?’ Een (best een beetje troostende) zoektocht naar vruchtbare grond voor hoop en verandering. ‘Ons verzet is nog maar net begonnen.’

De criticus en de meesterbiograaf

Daar zat-ie dan, onze Jeroen Vullings. Een literair criticus in de regen, paraplu klemvast in de vuist, wachtend op de godfather van de biografie. ‘Het horloge wordt steeds verzenuwder geraadpleegd, want het magische moment ligt al enkele minuten achter ons en geen Richard Holmes te bekennen. (…) Kom niet te vroeg en niet te laat, was ons verteld. Ga op dat levensgrote metalen boek zitten in de hal en daar, op dat moment, zien we elkaar. Wijk je daarvan af, dan kan het verschrikkelijk fout gaan.’ Als op een blind date wappert Jeroen met Holmes’ laatste boek. Zou de meesterbiograaf nog komen?

Weapons of math destruction

Aan de telefoon praat ze een beetje als de vrouwelijke versie van HAL, de intelligente computer uit 2001: A Space Odyssey, die niet goed weet te antwoorden op vragen die niet helemaal logisch zijn. Een vraag over kunstmatige intelligentie beantwoordt ze met: ‘Definieer kunstmatige intelligentie.’ Het is Cathy O’Neil, ‘mathematician, data nerd, blogger, writer, loud mouth’. Tijdens haar werk in de financiële wereld viel het kwartje: formules worden niet voor niets vaak geheim gehouden. Ze waarschuwt ons voor data en datafanaten, die meer en meer ons leven bepalen.