Amerikaanse politiek

Zo voer je oppositie in het tijdperk Trump

Freke Vuijst
'Resist!' Gejuich. 'Reclaim!' Foto: Chantal Heijnen
Mijn president is hij niet, zeggen miljoenen Amerikanen over Donald Trump. Van vluchtkerken voor ongedocumenteerde immigranten tot de burgemeester van New York: het verzet is begonnen.

De volle maan overstraalt de kaarsjes van de paar honderd mensen die zich op Main Street hebben verzameld voor een stil protest tegen de nieuwe president. Het is vier dagen na de verkiezingsdag en honderdduizenden Amerikanen – in New York, Los Angeles, Atlanta en zelfs op het platteland in Iowa – demonstreren tegen Trump. ‘Niet mijn president,’ roepen Amerikanen overal in het land. Waarmee ze niet bedoelen dat de verkiezing van Donald Trump niet legitiem zou zijn. Ook al stemden meer Amerikanen op Hillary Clinton dan op Donald Trump, het doet er niet toe. Het Electoral College, ook al is het archaïsch, beslist. En die kiesmannen heeft Trump dik in zijn zak – de kans is gering dat Republikeinse kiesmannen als faithless electors tegen het mandaat van de kiezers in zullen gaan.

...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials