Auteur
Tom Grosfeld
23 publicaties
Article image
Analyse
Het einde van de vrije artsenkeuze: een ramp voor ggz-patiënten
Wie binnen de reguliere ggz geen behandeling kan vinden, of eindeloos op een wachtlijst moet staan, neemt vaak zijn toevlucht tot ongecontracteerde zorg. Die vorm van zorg is voor de patiënt alleen betaalbaar via een restitutiepolis, maar deze week werd bekend dat dat type verzekeringspolis vanaf 2025 verdwijnt. Dat betekent het einde van de vrije artsenkeuze, schrijft Tom Grosfeld – en een uitzichtloze situatie voor patiënten met complexe psychische problemen.
Article image
Essay
Niet onze kinderen zijn het probleem, het is het systeem
Ze zijn te dik, gestrest, hebben een te hoge dunk van zichzelf en tegelijkertijd een te laag zelfbeeld. Op onze jongeren is van alles aan te merken. Maar voor we gaan roepen dat dit allemaal aan de jeugd-van-tegenwoordig ligt, aan hun socialmediaverslaving en hun fatbikes, moeten we misschien eerst eens kijken in wat voor wereld ze opgroeien, betoogt Tom Grosfeld.
Article image
Interview
Hoogleraar Evelien Tonkens: ‘De zorg mag best wat kosten’
De zorgpremie wordt weer fors duurder. DSW verhoogt de premie tot bijna 160 euro per maand. Steeds meer mensen hebben moeite om de zorgkosten op te brengen. Wat als het ook anders kan? Hoogleraar Evelien Tonkens pleit voor een radicaal andere aanpak.
Article image
Analyse
100.000 mensen wachten op geestelijke gezondheidszorg
De wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg worden elk jaar langer. Dit voorjaar waren er bijna 100.000 wachtenden. Te weinig personeel, te veel specialistische instellingen die sluiten, te weinig geld, allemaal waar, maar de belangrijkste oorzaak van de wachtlijsten is dat de wijze van financiering van de ggz niet deugt, betoogt Tom Grosfeld.
Article image
Interview
‘Menselijke robots zullen ingezet worden in liefdesrelaties en ouderenzorg’
In zijn boek Regulating the Synthetic Society beschrijft Bart van der Sloot hoe de creaties van generatieve kunstmatige intelligentie straks nauwelijks te onderscheiden zullen zijn van menselijke uitingen. ‘AI is in potentie destructiever dan het internet.’
Article image
Interview
‘Binnen het kapitalisme krijgen we nooit écht gelijkheid tussen mannen en vrouwen’
In haar nieuwe boek koppelt schrijfster Doortje Smithuijsen kapitalisme expliciet aan seksisme. Ze had die verwevenheid altijd al wel aangevoeld, maar deed alsof het er niet was. Want ze was toch one of the guys? ‘We zitten vast in dit systeem.’
Article image
Interview
‘Surveillance is een vast onderdeel van ons leven geworden, en dat zal alleen maar toenemen’
‘Vroeger was er eerst een verdenking en dan volgde de surveillance, nu is er eerst surveillance en volgen pas daarna de verdenkingen,’ zegt bijzonder hoogleraar Digital Surveillance Marc Schuilenburg.
Article image
Reportage
‘Onder de pannen’ helpt mensen zonder huis: ‘Het idee dat het iedereen kan overkomen, is beangstigend’
Door kamers te vinden bij particulieren probeert het project Onder de Pannen economisch daklozen weer op de rails te zetten. ‘Meestal gaat het zo: een man van eind veertig kijkt me aan, radeloos, verdrietig, bang, en zegt dat als je hem vijf jaar geleden had verteld dat hij hier zou zitten, hopend op een kamertje bij iemand thuis, hij je niet geloofd zou hebben.’
Article image
Achtergrond
Door datahonger is de spreekkamer voor ggz-patiënten geen veilige plek meer
Als het aan de Nederlandse zorgautoriteit ligt, die toezicht houdt op de ‘zorgmarkt’, belanden intieme, medische gegevens van 800.000 ggz-patiënten bij de overheid om de zorg te kunnen verbeteren. De actiegroep ‘Vertrouwen in de ggz’ stapte naar de rechter om deze in hun ogen onrechtmatige en ook nog eens zinloze datahonger aan te vechten.
Article image
Essay
Soms is ellende gewoon ellendig: niet alle tegenslag hoeft een leerschool te zijn
Positieve psychologie is de wetenschappelijke rechtvaardiging van de neoliberale veronderstelling dat we ons succes in eigen hand hebben. Ook pijn wordt daarmee aan de prestatielogica onderworpen. ‘Al het lijden moet leiden tot meer succes en geluk.’
Article image
Reportage
Een crimineel wordt niet zomaar een crimineel
Tilburg is drie jaar geleden begonnen met een project dat het hardnekkige patroon moet doorbreken van criminaliteit binnen gezinnen dat van de ene op de andere generatie wordt doorgegeven. Kansengelijkheid staat daarbij centraal: kinderen – vooral jongens – die opgroeien in zo’n gezin zijn eigenlijk bij voorbaat vrijwel kansloos om op een fatsoenlijke, legale manier hun plek te verwerven in de maatschappij.
Article image
Interview
Kunstenares Julia Janssen: ‘Onze aandacht is de handelswaar van deze tijd’
Ze doet al jaren onderzoek naar de invloed van digitalisering op onze fysieke wereld. Voor kunstenares Julia Janssen staat er veel op het spel. ‘Het uitbuiten van kwetsbaarheden is een miljardenbusiness.’
Article image
Essay
Hoe we van de grote dromen van Marcuse over vrijheid iets kunnen waarmaken
Deze maand verschijnt een nieuwe vertaling van Herbert Marcuses De eendimensionale mens uit 1964. Marcuse stelt dat de moderne mens in de kapitalistische samenleving van de jaren zestig eendimensionaal is geworden. Mensen dromen niet meer van een nieuwe wereld, maar van een nieuwe koelkast. Tom Grosfeld legt Marcuses moderne mens naast die van nu.
Article image
Analyse
Waarom we niet alles uit het leven moeten willen halen
De Amerikaanse productiviteitsgoeroe Tiago Forte spoort ons in zijn boek Building a Second Brain aan om een tweede geheugen aan te leggen door alles wat je interessant vindt, digitaal te noteren. Geen goed idee, vindt Tom Grosfeld.
Article image
Analyse
Ontsnap aan het scherm en keer terug naar je lichaam
Voor de programmeurs en techondernemers die streven naar efficiëntie en optimalisatie is ons lichaam vooral een hinderlijk omhulsel dat vertraging en weerstand veroorzaakt. Terwijl ze ons van onze lichamelijkheid proberen te bevrijden, raken we steeds meer opgesloten in ons hoofd, betoogt Tom Grosfeld.
Article image
Analyse
Waarom programma’s als ChatGPT ons minder menselijk maken
Kunstmatige intelligentie ontneemt ons datgene wat ons een vrij en autonoom gevoel geeft, zegt Tom Grosfeld: handelen, scheppen, creatief bezig zijn en ons capabel voelen. ‘Het heeft een amputerende werking.’