Roxane van Iperen

Jurist Roxane van Iperen (1976) combineert een zakelijke adviespraktijk met onderzoek en schrijfwerkzaamheden, met name gericht op politieke en financieel-economische onderwerpen. In het Olympische jaar 2016 was zij correspondent Brazilië voor De Correspondent en verscheen haar debuutroman Schuim der Aarde. In 2018 publiceerde ze ‘t Hooge Nest , over de verbijsterende geschiedenis van Van Iperens huis in het Gooi, waar...

Author image
84 publicaties
Article image
Essay
Haat, de laatste fase van menselijkheid
Haat vormt in deze tijd misschien wel de grootste bedreiging voor vrijheid. Gemeenschappelijk haten geeft een goed gevoel, wij tegen zij. Maar er ís een weg naar de uitgang, betoogt Roxane van Iperen.
Article image
Essay
Wie zwijgt stemt toe
Conflicten worden steeds meer gekaapt door de luidste schreeuwers. Maar er is altijd een derde, belangrijke partij: de omstander. Een positie die we moeten koesteren, schrijft Roxane van Iperen.
Article image
Column
De complexiteit van onze tijd wordt platgeslagen in instagramposts en talkshowinterviews
Alle grote ontwikkelingen in de wereld – of ze nu geweldig zijn, of catastrofaal – zijn het gevolg van een complex samenspel van tal van factoren. Maar daar is geen oog meer voor, schrijft Roxane van Iperen. ‘Het menselijk handelen ligt onder een vergrootglas.’
Article image
Uitsluiting van anderen levert niet meer bestaanszekerheid voor jezelf op
Grote groepen mensen hebben gestemd op partijen die geloven in eerste- en tweederangs burgerschap, schrijft Roxane van Iperen. ‘Of de PVV nu gaat meeregeren of niet, de boodschap is helder.’
Article image
Column
De oorlog daar zorgt voor ‘ongeremde opleving van haat’ hier
Sinds de opleving van het geweld in Israël, zien we hier een toe-eigening van een conflict dat zich bijna vijfduizend kilometer verderop afspeelt, ziet Roxane van Iperen. En dat zet in Nederland dezelfde processen van haat en demonisering in gang.
Article image
Column
Wellness-rechts manifesteert er vrolijk op los
Met de juiste ‘lifestyle’ en bijbehorende ‘mindset’ word je de baas over je eigen succes, is de boodschap van een hoop positiviteitsgoeroes. Daarmee houden ze het systeem (en al zijn gebreken) uit de wind.
Article image
Column
Complotdenken gedijt bij het afbrokkelen van de fundamenten onder onze samenleving
Hoe langer wezenlijke thema’s door de zittende politiek met halfbakken beleid worden behandeld, hoe meer succes de liegende leiders hebben met hun cultuuroorlogen. In plaats van in een staat van verontwaardiging over hun succes te blijven hangen, pleit Roxane van Iperen ervoor óók te kijken naar de onderliggende redenen van hun succes.
Article image
Column
Alles is ondergeschikt geraakt aan winstmaximalisatie voor aandeelhouders
Toen de wereld na de val van de Muur één grote, wereldwijde vrijemarkteconomie werd, is de impact van onze productieprocessen onzichtbaar geworden, schrijft Roxane van Iperen. 
Article image
Column
De kloof tussen twee soorten mensen: ‘zij die een leven leiden van het hoofd, en zij die een leven leiden van het lichaam’
Er zijn twee soorten mensen, schrijft Roxane van Iperen: zij die een leven leiden van het hoofd, en zij die een leven leiden van het lichaam. De gevolgen van die kloof zien we dagelijks terug.
Article image
Column
Waarom de BBB geen protestpartij is
Een samenleving wordt vormgegeven door verschillende systemen: cultuur, religie, wetgeving, taal et cetera. Minder tastbaar maar minstens zo belangrijk is de invloed van het economische systeem, schrijft Roxane van Iperen.
Article image
Column
De nieuwe wereld is net zo misogyn als de oude
Voor alle snoevers, voor alle mannen die lachen om de strijdlust over de positie van de vrouw anno 2023, en de ‘stoere’ vrouwen die hen nog steeds echoën: Roxane van Iperen stelt voor een gedachte-experiment te doen.
Article image
Column
Muziekinstrumenten drukken uit wat we zelf niet kunnen, mogen of durven zeggen
Dat wat mensen niet kunnen, mogen, of durven uitspreken, vindt alsnog zijn weg naar buiten via muziekinstrumenten, vertelt Roxane van Iperen. ‘Het is de stem van de ziel.’
Article image
Opnieuw relevant
Reconstructie
De vergeten slachtoffers van Het Apeldoornsche Bosch
De ontruiming van de joodse psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch op 21 januari 1943 is een van de meest duistere gebeurtenissen van de jodenvervolging in Nederland. Het staat symbool voor de ongrijpbare paradox van de oorlog, waarin normale mensen onder uitzonderlijke omstandigheden in staat blijken tot zowel menslievendheid als barbarij.
Article image
Column
Wereldwijd staat de liberale democratie steeds meer onder druk
De bestorming van de Braziliaanse overheidsgebouwen is een van de vele lokale varianten op een globale trend waarin de liberale democratie steeds verder onder druk komt te staan, schrijft Roxane van Iperen.
Article image
Column
Het lot van miljoenen Oekraïense burgers wordt overgedragen aan de weergoden
Van sommige beelden uit het verleden verwacht je niet dat ze in je eigen bestaan opnieuw tot leven zullen komen. Maar de beelden van Oekraïne doen Roxane van Iperen denken aan de helse winter van 1941.
Article image
Column
De complottheorieën van Icke en Baudet zijn eeuwenoud antisemitisme in een nieuw jasje
Gevaarlijker nog dan de complottheorieën van mensen als David Icke en Thierry Baudet, is de misvatting dat ze nieuw zijn, of te ongeloofwaardig om serieus te nemen, schrijft Roxane van Iperen.