Franka Hummels

Franka Hummels is een freelance journaliste met een grote belangstelling voor Oost-Europa. Ze schreef De generatorgeneratie. Leven na Tsjernobyl.

11 publicaties
Article image
Reportage
Georgische Droom, of een nachtmerrie?
Bij de Georgische parlementsverkiezingen op 26 oktober staat veel op het spel. Regeringspartij Georgische Droom richt zich in een campagne op zowel Europa als Rusland. Een reportage uit Tbilisi.
Article image
Interview
Maya-Nora Saaid helpt jongeren Gaza begrijpen – op TikTok
Mede dankzij de video’s van de Nederlandse journalist Maya-Nora Saaid (31) heeft het journalistieke platform Middle East Eye inmiddels miljoenen volgers. Saaid is een belangrijke stem in de berichtgeving over Gaza. ‘Nederlandse media zien vaak de patronen niet.’
Article image
Achtergrond
Niemand zit in oorlogstijd te wachten op meningsverschillen
Voor de Russische invasie in 2022 werkte Oekraïne hard aan zijn jonge democratie, maar de noodtoestand maakte daar korte metten mee. Televisiestations delen nu één kanaal, alle verkiezingen zijn afgelast. Hoe democratisch kan Oekraïne nog zijn, en wat betekent dat voor de zo vurig gewenste toetreding tot de Europese Unie?
Article image
Analyse
Welke Europese post krijgt de Estse premier Kallas?
Wat betekenen de Europese verkiezingen voor Estland?
Article image
Analyse
In Finland zit rechts in de tang met zichzelf
Na een moeizame formatie hebben vier rechtse partijen in Finland een regeerakkoord vol compromissen gesloten. Binnen de coalitie is iedereen bang de ander voor het hoofd te stoten – een kramp waar de progressievere partijen weer van profiteren.
Article image
Analyse
Boze Letten willen méér Europa
Waarschijnlijk gaan de Letten op 6 juni voor méér Europa naar de stembus.
Article image
Interview
In een dictatuur stellen alle problemen rond onze democratie niet zoveel voor
Hoe bereid je je voor op democratie als je er niet in bent opgegroeid? Franka Hummels sprak met de Belarussische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja, die zich in de Litouwse hoofdstad Vilnius inzet voor de (hopelijk democratische) toekomst van Belarus. ‘Jullie herkennen kenmerken van dictatuur minder snel dan wij.’
Article image
Interview
Marieke de Hoon: ‘Internationaal strafrecht kan aanknopingspunten bieden voor Gaza, maar de politieke wil ontbreekt’
Voor Marieke de Hoon, hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam, speelt het internationaal strafrecht zich niet louter in de rechtszaal af. Ze sprak met Rohingya over toekomstige rechtszaken en trok tijdens het MH17-proces intensief op met nabestaanden. Dat alles zonder illusies: ‘Ik kijk naar wat wél kan.’
Article image
Analyse
Sancties gaan over veel meer dan economische schade berokkenen
Sancties zijn een stuk minder robuust dan een tank, en ze missen de eenvoud van een rode kaart die je trekt op het voetbalveld. Maar ze zijn niet compleet zinloos. Achter elke sanctie zit een wereld aan praktische en ethische keuzes. Om te zien wélke keuzes, wierp journalist Franka Hummels een blik in de machinekamer.
Article image
Rondgang
Het uniforme beeld van de voormalige Sovjet-Unie moet op de schop: ‘Jullie zeggen toch ook niet “post-Derde Rijk”?’
Post-Sovjet, dat is een uniforme grauwe brij van cyrillische letters, bontmutsen en aftandse flats. Althans, in het beeld van veel West-Europeanen. Dat de verschillende landen van de voormalige Sovjet-Unie helemaal niet zo eenvormig zijn, bleef hier lang onderbelicht. Met alle gevolgen van dien.
Article image
Waarom we Svetlana Alexijevitsj moeten lezen