redacteur

Doortje Smithuijsen

Doortje Smithuijsen (1992) houdt zich bezig met de mens en zijn digitale zelf. Zo volgde ze (onder meer voor Vrij Nederland) influencers om te ontdekken wat er schuilgaat achter de pixel perfect-plaatjes op Instagram.

Haar centrale vraag: hoe verhouden we ons tot ons digitale spiegelbeeld? Vorig jaar maakte ze voor de VPRO de documentaire Mijn dochter de vlogger, en dit voorjaar verschijnt bij De Bezige Bij haar boek over influencers: Gouden bergen.

Smithuijsen schrijft met lichte verbazing over de online wereld, en ziet ook de wonderlijkheden in haar eigen bubbel. Zo analyseerde ze vorig jaar voor VN waarom haar generatie toch zo dol is op zangeres Lana Del Rey (antwoord: ze is representatief voor de manier waarop millennials hun identiteit opbouwen: uit dingen die zogenaamd authentiek maar eigenlijk volstrekt inwisselbaar zijn) en onderzoekt ze in dit nummer waarom zij en haar vrienden elkaar een sip kijkende Britney Spears sturen als ze zich slecht voelen.

Smithuijsen studeerde filosofie, schrijft naast VN voor NRC en de Volkskrant en is een van de vrouwen achter De Monica Geuze Fanpodcast.

Laatste publicaties
Meer artikelen