‘Ik ben niet voor impeachment,’ zei Nancy Pelosi, leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, in een interview met The Washington Post.

Een impeachment procedure zou het land nog meer verdelen. En dat is Trump niet waard, concludeerde Pelosi. Niet eerder had Pelosi zich zo duidelijk uitgesproken over het thema, hoewel het breed bekend was dat Pelosi, pragmatisch politicus pur sang, niet stond te popelen om Trump af te zetten. Blijkbaar bedoelde ze het interview als een waarschuwing aan de jonge garde in haar partij, zoals afgevaardigde Rashida Tlaib. Tijdens een campagnebijeenkomst riep zei uit: ‘We’re gonna go in there, and we’re gonna impeach the motherfucker.’

Wie de impeachments van Nixon (1974) en Clinton (1998) heeft meegemaakt, weet dat die proceduren alle zuurstof uit Washington opzuigen. Voor Pelosi is dat een argument om het niet te doen. Als Democraat wil zij liever grote maatschappelijke kwesties op de agenda zetten: een algemene gezondheidsverzekering, de Green New Deal, een hervorming van het kiesstelsel, een verbetering van werkgelegenheid en een verhoging van lonen.

De senaat

En dan is er nog de Senaat. Tweederde van de Senaat moet vóór een impeachment stemmen, wil de tenlastelegging succesvol zijn. En dat lijkt politiek simpelweg onmogelijk: tenminste twintig Republikeinse senatoren zouden bereid moeten zijn hun eigen president af te zetten.

Maar wegen deze politieke argumenten wel op tegen de morele? ‘Hij is het niet waard,’ zei Pelosi. Een afgevaardigde uit Maryland pareerde dat met de terechte vraag: ‘Is de Republiek het dan niet waard?’ Is het presidentschap van Donald Trump, doorspekt met high crimes en misdemeanors, niet de exacte reden waarom de grondwet het impeachen van een president mogelijk maakt? Verzaakt de volksvertegenwoordiging haar plicht als ze het Congres de president niet afzet?

De misdrijven van Trump zijn van een heel andere orde dan de meineed waarvoor Clinton werd vervolgd. In de zaak Trump zijn er genoeg aanwijzingen voor corruptie, zelfverrijking, mogelijke inmenging van buitenlandse mogendheden en de belemmering van de rechtsgang om een impeachment-procedure op te starten.

Daarom hield Nancy Pelosi een slag om de arm. Als er iets wordt gevonden dat zo ‘overtuigend’ is, zo ‘overweldigend’ en waarover ‘beide partijen’ het eens zijn, ja, dan is Donald Trump het wél waard om afgezet te worden. Ofwel: alleen een smoking gun kan Pelosi van gedachte veranderen.

Klik hier voor links naar de kwesties die we op DoubleDutch bespreken. Vragen of opmerkingen? Mail naar doubledutchamerika@gmail.com