Carel Peeters

Carel Peeters (1944) werkt sinds 1973 bij Vrij Nederland en stond aan de wieg van de maandelijkse boekenbijlage die in 1990 veranderde in de wekelijkse Republiek der Letteren. In 1997 en 1998 was Carel Peeters hoofdredacteur a.i. van Vrij Nederland. Voor zijn komst naar VN was hij redacteur van Elseviers Literair Supplement.

Van 1987 tot 1992 was Peeters bijzonder hoogleraar in...

Author image
1303 publicaties
Article image
Literaire kroniek
Een ziel hebben is niet niks, zei de filosofe
Filosofen van ver voor onze jaartelling gaan nog dagelijks over onze lippen, zoals Plato en Aristoteles, maar onder hen zijn weinig vrouwen. Toch zijn ze er wel degelijk.
Article image
Literaire kroniek
De sentimentele spierballen van Jordan Peterson
De Canadese goeroe en psycholoog Jordan Peterson kan makkelijk in huilen uitbarsten, maar ondertussen zijn de ideeën die hij verkondigt bikkelhard, opgediend met de zoete broodjes van Jungs archetypen en de Bijbel.
Article image
Literaire kroniek
Illustraties van de spelende mens
Dat het woord ‘ludiek’ in de jaren zestig en daarna op veler lippen lag kwam door Homo ludens, het boek dat de historicus Johan Huizinga (1872-1945) in 1938 over de spelende mens in de cultuur had geschreven. 120 verrassende afbeeldingen illustreren nu een nieuwe editie.
Article image
Literaire kroniek
Hugo Brandt Corstius, provo voor het leven
Hoe zag het leven er uit van de man die in Vrij Nederland onder het pseudoniem Piet Grijs tientallen jaren voor ophef en schandaal zorgde met spitse en ergerniswekkende columns? Elsbeth Etty schreef zijn biografie.
Article image
Literaire kroniek
De opmaat voor een autocratie
Terwijl velen de polarisatie tussen bevolkingsgroepen betreuren, wil Sander Schimmelpenninck in zijn boek De domheid regeert dat kwaadaardige domheid, xenofobie, haatdragende tweets en het demoniseren van een ‘elite’ bij hun naam worden genoemd.
Article image
Literaire kroniek
Geert, ik ga je hiervoor op je donder geven
Uitgever Geert van Oorschot was bekend vanwege de allure van zijn fonds, maar ook om zijn vriend- en vijandschappen, zoals met dichter M. Vasalis en Willem Frederik Hermans. Een even barse als hartelijke vriendschap was die met Jeroen Brouwers, de polemist en schrijver van Bezonken rood. Dat zorgt voor een exemplarisch hoofdstuk uit de Nederlandse literatuur.
Article image
Literaire kroniek
Literaire Kroniek: Fortuinlijke en onfortuinlijke afslagen
Na het succes van de vorig jaar verschenen roman Luister werd er naar een nieuwe roman uitgekeken, maar Sacha Bronwasser neemt de tijd en komt ondertussen met een bundel zeer uiteenlopende verhalen.
Article image
Carel Peeters' Literaire Kroniek
Literaire Kroniek: Jongensachtig enthousiasme
Guus Luijters (1943) stond als literair redacteur van Playboy niet elke dag op de voorgrond, maar toch speelde hij een beduidende rol in de literaire wereld blijkt uit zijn ‘literaire herinneringen’. Waarin menigeen over de tong gaat. Literair bijwerk.
Article image
Literaire kroniek
Literaire Kroniek: Cabaretier op zoek naar zichzelf
Hoe groots ook de naam van de club, De goddelijke comedyclub ontkomt niet aan de neergang in Christiaan Weijts briljante roman. Dat is het gevolg van gefnuikte idealen, ontsporingen en tegenstellingen die door comedy niet kunnen worden opgelost.
Article image
Carel Peeters' Literaire Kroniek
Literaire Kroniek: Een vriendschap met littekens
Dius, de hoofdpersoon van de gelijknamige roman van Stefan Hertmans, is het voorbeeld van de kunstenaar die zich nergens iets van aantrekt. Maar het leven weet hem met zijn symbiotische vriend Anton wel te vinden.
Article image
Carel Peeters' Literaire Kroniek
Literaire Kroniek: Hoe de nieuwe avant-garde de hand van de tijdgeest grijpt
In de zomer van dit jaar viel het besluit bij Hans den Hartog Jager, de criticus voor moderne kunst van de NRC: de wrede tijdgeest heeft de vrijheid en de autonomie van de kunstenaar onmogelijk gemaakt. Een paar jaar geleden dacht hij daar nog heel anders over.
Article image
Carel Peeters' Literaire Kroniek
Literaire Kroniek: Je kunt er niets aan doen
Op de camping in Maartje Wortels gelijknamige roman komen mensen van verschillende pluimage terecht, overspeligen, geliefden, vluchtingen, criminelen, zelfs een getraumatiseerde marinier. Ze geven een kijkje in het huidige bestaan, waarin alles té is: niets meer binnen de perken.
Article image
Carel Peeters' Literaire Kroniek
Literaire Kroniek: De zwarte lyriek van Safae el Khannoussi
Ook al wemelt het van de personages in Oroppa, Safae el Khannoussi heeft de rode draad stevig in handen in deze bovenal stilistisch verrassende roman waarin emoties worden geketend en bevrijd door de taal.
Article image
Literaire kroniek
Literaire Kroniek: Het alles en het niets van een leven en een literair tijdschrift
De hoofdpersoon van Thomas Heerma van Voss’ roman Het archief komt tweehonderd pagina’s niet echt tot leven, tot hij afscheid moet nemen van zijn vader.
Article image
Carel Peeters' Literaire Kroniek
Literaire Kroniek: Lucebert en het angstige geheim van een keizer
Lucebert, de puurste dichter van Nederland, bleek in 2018 een bar slecht oorlogsverleden te hebben, zonder daar ooit een woord over te hebben gerept. Jan Oegema herlas zijn gehele oeuvre en ontdekte dat de dichter zichzelf onder vermomming uitschold.
Article image
Column
De intellectualisering van rechts-extremisme
Nieuw Rechts is naarstig op zoek naar intellectuele fundering, schrijft Carel Peeters.