Auteur
Hendrik Noten

Hendrik Noten is bestuurskundige en onderzoeker bij FNV. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel.

Author image
17 publicaties
Article image
Analyse
Wat doet de VVD nu echt voor de hardwerkende Nederlander?
Dilan Yeşilgöz zei het afgelopen week nog maar eens: de VVD is er voor de hardwerkende Nederlander. Dat is nog maar de vraag, zegt bestuurskundige Hendrik Noten.
Article image
Rubriek
Hoe verdelen we de poet?
Hoe we de verdeling van geld meten, biedt statistici eindeloos voer voor discussie. Toch maken vijf perspectieven duidelijk: Nederland is minder gelijk dan menigeen denkt. Dus hoe verdelen we…
Article image
Analyse
Het kabinet bereidt ontmanteling van IND en COA voor 
Het kabinet bereidt een bijna totale sanering van de IND en het COA voor. In 2028 verliezen de uitvoeringsorganisaties zo’n 85 procent van hun budget, en staan 8 op de 10 medewerkers op straat. Met deze bezuiniging speculeert minister Faber (Asiel en Migratie) op de door dit kabinet beoogde reductie van de instroom.
Article image
Analyse
De PVV verpatst onze poen aan de VVD
Het openlijke geruzie, de verzuurde verhoudingen en mensonterende voornemens op het Binnenhof trekken alle aandacht. Ondertussen is er nauwelijks belangstelling voor een ingrijpend belastingplan dat de samenleving zo’n 4 miljard kost. Ten gunste van toch al rijke Nederlanders.
Article image
Column
Het gevoelsleven van kabinet-Schoof
Het geloof in gevoel zit overal, schrijft Hendrik Noten over het regeringsbeleid. En dat is precies het probleem met dit kabinet.
Article image
Column
Arbeidsmigratie is een keuze
De VVD deed er alles aan om bewijs te leveren voor een asielcrisis. Echter, niet asielzoekers, maar arbeidsmigranten zijn het echte probleem. En die overkomen ons niet, die halen we zelf binnen.
Article image
Column
Ontvolking
Was de vrouwelijke bevrijding van het aanrecht een tijdelijk fenomeen? Als het aan de internationale conservatieve beweging ligt wel. Vanuit ideologische hoofdstad Boedapest spreidt de groepering haar vleugels en hoopt de Europese politiek te veroveren. Na overwinningen van Wilders, Le Pen en Orbán moeten we constateren: dat lukt aardig.
Article image
Column
Wat wordt het? Windmolens of visruimte?
Visserij, meer windmolens: het nieuwe kabinet kiest niet, maar wil álles van de Noordzee. En dat kan dus niet, schrijft Hendrik Noten.
Article image
Column
Het vestigingsklimaat warmt lekker op
In Nederland gaat het vaak over het vestigingsklimaat. Maar wat ís dat precies?
Article image
Open brief
Open brief aan Mark Rutte: ‘Zó verovert u die plek in de geschiedenisboeken’
Op het erepodium van de politieke geschiedenis staan leiders die in crisistijden visie toonden. Auteurs van het boek Fantoomgroei Sander Heijne en Hendrik Noten roepen premier Rutte in een open brief op nu zijn kans te pakken om Nederland socialer en duurzamer te maken. ‘De geschiedenis heeft geen tijd voor leiders die bovenal op de winkel hebben gepast.’
Article image
Analyse
Welk probleem lossen we eigenlijk op met economische groei?
Met twintig miljard euro moet het Nationaal Groeifonds de komende jaren de groei van de Nederlandse economie aanjagen. Maar waar is die groei eigenlijk een oplossing voor, vragen Sander Heijne en Hendrik Noten zich af.
Article image
Column
Doorpakken in de coronacrisis: zo maken we Nederland socialer en duurzamer
Vergroen de woningvoorraad, verklein de ongelijkheid en halveer het woningtekort: met die drie ingrepen kunnen we Nederland in een socialer en duurzamer land veranderen, schrijven Sander Heijne en Hendrik Noten, auteurs van het boek Fantoomgroei. ‘Een economie die wordt geleid op basis van een moreel kompas is geen utopie.’
Article image
Column
Nederland, laat je niet langer chanteren door bestuurders van het grootbedrijf
We zijn er zó van overtuigd dat we er beter van worden als multinationals hier veel geld verdienen, dat we nauwelijks weerstand hebben als bestuurders van die bedrijven ons publiekelijk proberen te chanteren. Daarom: zeven redenen waarom de samenleving zonder gewetensbezwaren haar tanden mag laten zien aan het Nederlandse grootbedrijf.
Article image
Column
Gezonde bedrijven worden uitgehold door agressieve aandeelhouders. Maar daar is iets tegen te doen
In hun eerder dit jaar verschenen boek Fantoomgroei laten Sander Heijne en Hendrik Noten zien dat vooral bedrijven de afgelopen jaren hebben geprofiteerd van de economische vooruitgang. Werknemers betalen de meeste belasting, en vangen nu ook de klappen op van de coronacrisis. In hun maandelijkse column (met podcast) gaan Sander en Hendrik verder in op de economische stand van het land.
Article image
Analyse
Economische groei zou een middel moeten zijn, geen doel
De recessie die zal volgen op de pandemie, zal onze onderlinge solidariteit opnieuw op de proef stellen. Blijven we saamhorig in ons verlangen om de pijn van de crisis zo eerlijk mogelijk te verdelen? Of grijpen we terug op het bekende verhaal van bezuinigen op publieke uitgaven en het verzwaren van lasten voor werkenden?
Article image
Analyse
De coronacrisis dwingt ons het probleem van onze arbeidsmarkt onder ogen te zien
De klappen door de coronacrisis zullen hard zijn en ongelijk verdeeld worden, schrijft bestuurskundige Hendrik Noten. Dat komt door de specifieke aard van de Nederlandse arbeidsmarkt. We gaan nu de gevolgen merken van het jarenlange flexibiliseren.