Afgelopen vrijdag in première op het IDFA, vanavond op televisie: een documentaire over gevluchte het Eritrese voetbalelftal dat in Nederland over een profcarrière droomt.

‘Over een paar weken wordt hier in Gorinchem een groep van driehonderd Syrische vluchtelingen in een leegstaand kantoorgebouw ondergebracht,’ zegt Robertino Lotto. ‘Wie weet zit er een goeie spits bij, daar ben ik dan wel in geïnteresseerd. Maar een heel elftal – dat laat ik deze keer even aan me voorbijgaan.’

Samen met Sjaak Pellikaan trainde en begeleidde Lotto een jaar lang het gevluchte nationale voetbalelftal van Eritrea dat min of meer bij toeval in Gorinchem terecht was gekomen. ‘Het heeft mij veel gebracht en het heeft die jongens geholpen met inburgeren.’ Veel mensen vragen hem hoe het mogelijk is dat hij en Pellikaan zoveel energie en tijd konden steken in de vluchtelingen. ‘Dan vraag ik zo iemand: joh, waarom heb jij dat eigenlijk níet gedaan?’

Tijdens het IDFA ging de film...