Opstelten: macht van intermetbeveiliger Ronald Prins is te groot. Ronald Prins zelf: Klopt, maar wat doe je er aan?

De Nederlandse overheid is te afhankelijk van het ICT-beveiligingsbedrijf Fox-IT. Dat zegt minister Opstelten van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder zette de VVD vraagtekens bij de rol van Fox-IT naar aanleiding van het Vrij Nederland-artikel De geheimen van een supertapper.

Afgelopen augustus verscheen in Vrij Nederland een portret van Ronald Prins, de oprichter en eigenaar van Fox-IT. Deze ‘superhacker’ is gespreks- en zakenpartner voor meerdere overheidsdiensten, waaronder de politie, het kabinet, de Algemene Inlichtingen- en Veligheidsdienst (AIVD) en het leger, maar ook buitenlandse veiligheidsdiensten. Naar aanleiding van het artikel vroeg het VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert aan Opstelten of de overheid niet te afhankelijk is van een klein aantal ict-bedrijven, specifiek Fox-IT. Hoewel de minister zegt de situatie onwenselijk te vinden, ziet hij voor de overheid op dit moment geen alternatief. ‘Je zoekt de partijen die je vertrouwt en dan kom je bij deze mensen uit’, zei een woordvoerder van het ministerie tegen Webwereld.

‘Ik vind zelf ook dat ze niet altijd een beroep op ons zouden moeten doen’, zegt Ronald Prins in een reactie op de brief van de minister. ‘De overheid heeft zelf een digitale brandweer nodig, ze moet zorgen dat ze een minimale hoeveelheid kennis in huis heeft.’ Volgens de eigenaar van Fox-IT is het voor de overheid lastig om het probleem op korte termijn op te lossen. ‘Je kunt geen ict’ers in twee weken tijd opleiden tot hackers. Dat duurt eerder twee jaar.’ Na recente publicaties over de haperende veiligheid bij gemeentesites, staan de klanten in de rij bij Fox-IT. ‘We sturen sommigen door naar collega-bedrijven. Maar die zitten ook vol. Er is op dit moment gewoon een gebrek aan capabele mensen.’

Foto: Jeroen W. Mantel