Ooit woonde ik ver boven mijn stand in een souterrain in een chique buurt van Amsterdam, vlakbij Artis. Ik had zelfs een tuin. Het was een anti-kraak-achtige situatie. Het huis verkeerde in tamelijk bouwvallige staat, de tuin was compleet verwilderd. Het onbetegelde deel was overwoekerd door klimop en brandnetels. Daartussen torenden dikke groene stammen met lila bloemetjes. Het was springbalsemien. Misschien kent u het wel, het is een invasieve exoot die in heel West-Europa welig tiert langs slootjes en in greppels.

Dit is de aftrap van een serie van culinair journalist Joël Broekaert over hoe bonen ons inzicht bieden in de geschiedenis van de mens. Lees de overige delen hier.

Het bijzondere aan deze uitheemse hofkolonist, zo ontdekte ik tot mijn schrik op een van mijn eerste achtertuinsafari’s, is dat hij zijn zaden mechanisch verspreidt. Anders dan een paardenbloem die de wind gebruikt, of een aardbeiplant die gebruik maakt van hongerige dieren of mensen die graag de...