Na Helsinki neemt de kritiek op Trump toe. De Republikeinse Partij slinkt: steeds meer mensen identificeren zich als ‘independent’. Wat er van de Partij overblijft, ontaardt langzamerhand in een cult.
Hoe beschadigd is Trump na Helsinki? Of zijn knieval voor Poetin in Helsinki – en zijn onbevredigende uitleg in Washington – gevolgen heeft voor de verkiezingen in november, moet nog blijken. Duidelijk is wel dat het politieke toneel is veranderd. Het was van korte duur, maar de kritiek van Fox News – Trumps trouwste mediafan – was opmerkelijk. Aan de kant van de Democraten verschoof er ook iets.
Het idee dat Poetin kompromat (de Russische afkorting voor compromitterende informatie) over Trump in handen heeft, is niet nieuw. Het is daarentegen wél nieuw dat de leider van de Democraten in de Senaat die vraag openbaar opwerpt. Chuck Schumer: ‘Er hangt één onheilspellende vraag boven het Witte Huis: wat is de reden dat president Trump de Russische belangen boven die van de Verenigde Staten stelt? Miljoenen Amerikanen vragen zich dit af. De enige mogelijke verklaring is dat president Poetin belastende informatie heeft over president Trump.’
Een protest bij het...
Je hebt drie artikelen gratis kunnen lezen. Verder lezen? Sluit je nu aan.
Je hebt drie artikelen gratis kunnen lezen. Verder lezen? Sluit je nu aan.
Word nu abonnee voor maar 4,99
Toegang tot alle artikelen op vn.nl
Het Verhaal van de Dag in je mailbox of via WhatsApp
Voor het eerst nemen witte evangelicalen in de Verenigde Staten afstand van Trump. Dat is opmerkelijk, vertellen correspondenten Freke Vuijst en Reinout van Wagtendonk in de nieuwe DoubleDutch-podcast. Want de evangelicalen zijn Trumps trouwste volgelingen.
Impeachment, het afzetten van een president door het Congres, is makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan alleen op basis van ‘high crimes and misdemeanors‘. Valt corruptie daaronder? En hoe zit het dan met Trumps praktijken?