redacteur

Sander Pleij

@pleij

Sander Pleij doet kunst en boeken. Hij komt van De Groene Amsterdammer. Samen met Joeri Boom won hij Het Gouden Pennetje voor journalistiek talent. En in 2014 de Mercur voor beste tijdschriftreportage van het jaar.

Laatste publicaties

VN maart 2017
migratie

'Migratie is de fundamentele natuur van het mens-zijn'

De Pakistaanse schrijver Mohsin Hamid ziet veel overeenkomsten tussen Geert Wilders, Donald Trump en moslimfundamentalisten: ‘Ze willen allemaal terug in de tijd en leven in de illusie dat ze zich kunnen afschermen van de wereld.’

Damien Hirst, aandacht is geld

Ik ben niet tegen Damien Hirst. Ik ben niet vóor Damien Hirst. Ik vind Damien Hirst wel lachen. Misschien moet ik kunst eens wat serieuzer nemen.

VN maart 2017
De Verhalen

Dus jij denkt dat je kiest?

Trump beschikte voor zijn campagne over de data van alle Amerikaanse kiezers. Zo kon hij hen beïnvloeden met op maat gemaakte boodschappen. Microtargeting heet dat, en denk maar niet dat we daar in de Nederlandse verkiezingen aan ontsnappen.

Mag ik stemmen? Doe de toets!

Jongeren hebben hebben weinig vertrouwen in de kiezer: in groten getale pleiten ze voor een test vóór je mag stemmen. Hoe zou zo'n toets eruit zien? Probeer de VN-magikstemmen-toets. (Onderaan!)