Auteur
Caspar van de Poel
11 publicaties
Article image
Onderzoek
Wat een pijlgifkikker zegt over de handel in tropisch wild
Voor een illegaal huisdier hoeft niemand nog het darkweb op; toegang tot besloten groepen op sociale media is genoeg. Ingewikkelde regelgeving en corruptie doen de rest. ‘Zie het als een olievlek.’
Article image
Achtergrond
Eerst de wolf, nu de lynx: kan de kat terugkeren naar Nederland?
De wolf is een splijtzwam in de Nederlandse samenleving. Nu bestaat er een grote kans dat er nóg een grote carnivoor terugkeert naar Nederland: de lynx. Goed voor de natuur, minder goed voor het humeur van de samenleving. Is die onvrede te voorkomen?
Article image
Interview
‘Er is veel sluimerende corruptie in Nederland’
Na een kwart eeuw is Paul Bovend’Eert hoogleraar Staatsrecht af, net nu het kabinet Schoof is aangetreden. Over deze coalitie heeft hij hardnekkige staatsrechtelijke twijfels. ‘De PVV is wat mij betreft de anti-integriteitpartij.’
Article image
Achtergrond
De Wadden- en Noordzee warmen snel op
In de ecosystemen in de Noord- en Waddenzee is de enige constante verandering. Maar wat gebeurt er met het water als die verandering zo snel gaat als nu? Onderzoekers weten het niet.
Article image
Achtergrond
Help, de trekvogel verdwijnt
Uit onderzoek van de Verenigde Naties blijkt dat het wereldwijd slecht gaat met migrerende diersoorten. Ook in Nederland, dat dient als toevluchtsoord en pitstop voor miljoenen trekvogels.
Article image
Interview
De 15-minutenstad: goed voor het klimaat, de samenleving en… doodsbedreigingen
Het is goed voor het klimaat en de samenleving als alles in de stad op loop- of fietsafstand is. Dat betoogt urbanist Carlos Moreno in zijn nieuwe boek The 15-Minute City: A Solution for Saving Our Time and Our Planet.
Article image
Interview
‘In Nederland moet je met een zaklamp zoeken om een asielzoeker tegen te komen’
Hoe is het om te werken met vluchtelingen in een steeds rechtser wordend politiek klimaat? Frank Candel, directeur van VluchtelingenWerk Nederland: ‘Ik heb gesprekken met politici die zeggen: ik ben het met je eens, maar mijn achterban begrijpt het niet.’
Article image
Reportage
Is de tijd rijp voor de elektrische micro-auto?
Auto’s lijken zich tegenstrijdig te ontwikkelen. Ze zijn steeds vaker elektrisch vanwege het klimaat. Tegelijkertijd worden ze steeds groter en zwaarder, waardoor ze meer brandstof verbruiken én meer beslag leggen op de publieke ruimte. Dat kan anders, denken voorstanders van elektrische micro-auto’s.
Article image
Interview
‘De erkenning van kolonialisme en het slavernijverleden is niet doorgedrongen’
Om het Nederlandse slavernijverleden te herdenken en Anton de Kom eerherstel te verlenen is er aan de Vrije Universiteit Amsterdam een leerstoel in zijn naam ingesteld. Die wordt sinds kort bekleed door hoogleraar Guno Jones.
Article image
Reportage
Marilyn A-Kum: ‘De vraag is niet of discriminatie bestaat, de vraag is: wat gaan we eraan doen?’
Als eerste Nederlandse gemeente heeft Arnhem een lokaal equivalent van de Nationale Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. Zo hoopt de stad ongelijkheid op lokaal niveau te bestrijden. Caspar van de Poel liep een dag mee met ‘ACDR’ Marilyn A-Kum.
Article image
Essay
Weg met de auto: ‘We moeten afkicken van onze mobiliteitsverslaving’
Discussies over de auto zouden niet moeten gaan over parkeertarieven, rekeningrijden of de economische kosten van files, maar over rechtvaardigheid en veiligheid. Dan worden er fundamenteel andere keuzes zichtbaar. ‘Dat auto’s en snelle mobiliteit zo vanzelfsprekend zijn, is marktfalen.’