Beschouwing / De nieuwe Bond

Mijn eerste kennismaking met het fenomeen James Bond verliep via mijn vader, zelf fan van het eerste uur. Zolang ik me kan herinneren, pronkte de complete James Bondvideocollectie in de kast. Mijn vader kende alle verhalen uit zijn hoofd, evenals een hoop triviale feitjes waarover mijn broertje en ik hem mochten overhoren. Welke actrice stierf, maar keerde terug in een latere Bondfilm? Welke zangeres maakte meermalen een titelsong? Mijn vader kon op een willekeurig moment in een Bondfilm vallen en binnen een paar seconden achterhalen welke het was. Mijn oma beweerde dat mijn vaders liefde zelfs zo ver ging dat je alleen al door het uitspreken van de magische cijfers 007 alles van hem gedaan kreeg.

Deze experimenten bleken niet succesvol, maar toen was het al te laat. De fascinatie was overgedragen. De films lagen voor het grijpen. Mijn vader was acht toen Dr. No in de bioscopen uitkwam, ik was acht toen License to Kill in de bioscopen draaide.

Ook voor...