Woedend is Geert Wilders op de Amsterdamse rechtbank nu die heeft besloten vijftien van zijn achttien getuigen niet op te roepen. ‘Deze beslissing hoort thuis in een dictatoriaal regime,’ zei de PVV-leider tegen de verzamelde pers.

‘Deze rechtbank geeft me geen eerlijk proces. Ik kan me niet fatsoenlijk verdedigen.’ Hij vindt dat de rechters ‘niet geïnteresseerd zijn in de waarheid’ en dat ‘de honden geen brood lusten van deze beslissing’. Wilders: ‘Ik heb totaal geen respect voor deze rechtbank’.

Bram Moszkowicz

– ‘De rechtbank overschat zichzelf’

Opmerkelijk genoeg liet Wilders tegelijkertijd weten wel door te willen gaan met dezelfde rechters. Zijn advocaat Bram Moszkowicz: ‘Ik kan niet zeggen dat de rechters vooringenomen zijn, wat zou kunnen leiden tot wraking.’ Wel vindt Moszkowicz dat de rechters leiden aan ‘zelfoverschatting’: ‘Ze denken dat de door ons opgeroepen rechtsgeleerden niet nodig zijn. Daarmee overschat de rechtbank...