Wijnand Duyvendak kijkt nog één keer terug op de affaire die hem zijn Kamerlidmaatschap voor GroenLinks kostte. ‘Ik was voorstander van directe actie, maar heb altijd geprobeerd degenen die geweld tegen personen predikten af te remmen. Dat is de rode draad.’

‘Ik sluit niet uit dat ik in de Kamer terugkom. Nu vond ik het verstandig een stap opzij te zetten. Om rust en ruimte te creëren, om mijn autonomie te herwinnen. Ik zat in een achtbaan. Ik was de controle kwijt. Daarom moest dit. Maar dat wil niet zeggen dat ik de politiek verlaat.’

Twee dagen na de dramatische persconferentie waarin hij zijn aftreden bekendmaakte, zit de verketterde Wijnand Duyvendak rustig aan een houten tafel in zijn achtertuin. Hij drinkt vruchtensap en kijkt terug op de meest hectische week van zijn leven. Een week die begon met dat persbericht dat de indruk wekte dat hij nog steeds trots was op de inbraak bij het ministerie van Economische Zaken in 1985. Terwijl volgens hem in het boek waar...