Wat moest de Lange in Libanon?

Harry Lensink& Marian Husken

Dat Mink Kok gisteren uitgerekend in Libanon is gearresteerd op verdenking van handel in cocaïne is geen totale verrassing. De veroordeelde drugs- en wapenhandelaar kwam al jaren graag in het land. Hij is getrouwd met de dochter van een rijke Libanese zakenman, bezocht er eerder wietplantages en bemiddelde naar verluid zelfs ooit bij de ontvoering van een Britse aartsbischop.

Af en toe verscheen Mink ‘de Lange’ Kok de afgelopen jaren in Nederland. Vaak geheel onverwacht. Nadat Kok z’n straf voor wapenhandel had uitgezeten en was vrijgesproken van de moord op Jaap van der Heiden (een oude zaak uit 1993 waarvoor Kok pas in 2006 werd vervolgd), leek het rustig te worden rond de Lange. Hij woont tegenwoordig in Marbella en is getrouwd met de dochter van een rijke Libanese zakenman. Maar nu is hij gearresteerd. Verdacht van de handel in cocaïne in het land waar z’n vrouw vandaan komt.

Libanon duikt vaker op in het verleden van Kok. Bij voorbeeld op 6 september 2004. Dan krijgt de toen gedetineerde wapenhandelaar bezoek in de gevangenis in Heerhugowaard. Het is z’n vriendin Linda van Schijndel. De recherche luistert mee als de geliefden een lang gesprek voeren, waarin talloze namen uit de onderwereld voorbij komen. Mink geeft haar opdracht ene David te bellen. Waar die zit? In Libanon. ‘Je moet David bellen en dan moet je tegen David zeggen dat ik heb gevraagd hoe het met hem gaat. En vraag hem ook waarom ik twee jaar niks meer van hem heb gehoord, ja?’ Wellicht gaat het om David U., alias Dave de Libanees, een maatje van Kok uit het Amsterdamse milieu.

Hij kende eerder al mensen uit de voormalige brandhaard Libanon. In 2005 vindt de recherche bij een doorzoeking van woning vakantiekiekjes van Kok. Het zijn herinneringen aan een trip die hij samen met z’n voormalige criminele zakenpartner Stanley ‘de Ouwe’ Hillis maakte. Het tweetal was afgereisd naar Libanon, waar ze in Beiroet op het Plein van de Martelaren poseerden. Op een andere foto heeft Kok een ‘soort pijp’ op z’n schouders, waarschijnlijk een antitankwapen. In verhoren wil de verdachte wel wat kwijt over de snapshots: hij was met Hillis op bezoek geweest in het Midden-Oosten, onder meer om een hennepkwekerij van vrienden in Noord-Libanon te bezoeken. Maar, bezweert hij, dat was slechts een toeristisch uitstapje. Hun ware doel voor het reisje was volgens hem volstrekt legitiem: ‘Stanley had marmer en onyx nodig voor zijn bouwvakactiviteiten.’

De reis met Hillis moet ergens begin jaren negentig zijn geweest, in de tijd dat Libanon werd verscheurd door een burgeroorlog. In die periode zou Kok ook informatie hebben verzameld over de strijdende partijen, kennis die mogelijk van belang was voor inlichtingen- en opsporingsdiensten. Die instanties, zoals de Amerikaanse CIA, hadden moeite om in het land door te dringen. Kok zou als tegenprestatie speciale bescherming hebben genoten van de Amerikaanse geheim agent Robert Nieves, alias ‘Snowman’. Nieves had als werkterrein Zuid-Amerika en hij onderhield de contacten met het Colombiaanse Cali-kartel. Naar verluidt zou Kok ook nog zijn diensten hebben aangeboden aan de Engelse geheime dienst die destijds probeerde om een gegijzelde Britse onderhandelaar – aartsbisschop Terry Waite – te helpen bevrijden. Het is de vraag of zijn vroegere of huidige contacten bescherming kunnen bieden tegen Koks meest recente confrontatie met de opsporingsinstanties.

Sluit je nu aan voor slechts €4,99 per maand

Sorry, je hebt op het moment geen toegang tot dit artikel.

Waarschijnlijk heb je een abonnement zonder digitale toegang. Wil je deze content graag lezen, sluit dan snel een abonnement af.

Heb je wél een abonnement met digitale toegang, neem dan contact op met onze klantenservice: 020 – 5518701.