Dit weekend overleed oud-verzetsstrijder Truus Menger-Oversteegen op 92-jarige leeftijd. Drie jaar geleden sprak Harm Ede Botje haar over het verraad van haar medestrijder Hannie Schaft.

Het was op een prachtige lenteavond ergens begin april 2013 dat ik naar Bovenkarspel reed, naar de Houtzaagmolensingel, voor een gesprek met Truus Menger-Oversteegen, verzetsheld en vriendin van Hannie Schaft. De exacte datum weet ik niet meer, maar het was vlak voor de geboorte van mijn tweede zoon, want dat is waar Truus Menger als eerste over begon toen ik mijn opnameapparaatje aanzette. ‘Moet je niet naar je vrouwtje,’ zei ze. ‘Direct bevalt ze en dan ben je er niet.’ Ik verzekerde haar dat mijn geliefde weliswaar op alle dagen liep, maar dat het zover nog niet was. Daarna gingen we zitten aan haar eettafel en schonk ze een kopje thee in.

De reden dat ik naar Bovenkarspel was afgereisd was een verhaal waar ik samen met collega Erik Schaap aan werkte en waar Truus Menger grote...