‘De laatste jaren heb ik het ongemakkelijke gevoel dat er iets met mijn brein aan het rotzooien is,’ schrijft internetauteur Nicholas Carr op de eerste pagina van zijn nieuwe boek The Shallows, over de invloed van het internet op onze hersenen. ‘Ik denk niet meer zoals ik vroeger dacht. Ik merk het vooral als ik lees.’

Ik herken dat. Ook ik kan mij steeds moeilijker concentreren op boeken of lange artikelen. Na twee pagina’s raak ik vaak de draad kwijt en zoek ik iets anders om te doen. ‘Diep’ lezen, zoals Carr dat noemt, is meer en meer een worsteling aan het worden, in plaats van de vanzelfsprekende activiteit die het was. En, met Carr, denk ik ook te weten waar het door komt: het internet. Carr: ‘Of ik nou online ben of niet, mijn geest verwacht informatie op te nemen zoals het Net het verspreidt: in een rappe stroom van bewegende deeltjes. Eens was ik een diepzeeduiker in de zee van woorden. Nu stuiter ik langs de waterkant als een man op een jetski.’

– ‘Ik wil kort en snel...