Islam

Waarom pleitte Bernadette de Wit voor het deporteren van moslims?

Harm Ede Botje
Bernadette de Wit, 1998. Foto: Steye Raviez/Hollandse Hoogte

Tijdens een debat in De Balie pleitte publicist Bernadette de Wit, in het publiek, voor het deporteren van ‘beroepsmoslims’. Hoe is het zo ver gekomen met deze voorvechter van het vrije woord?

Wat een enge toestand in De Balie eergisteravond. Tijdens een debat met de omineuze titel ‘Waarom haten ze ons eigenlijk?’ suggereerde een vrouw die in het publiek zat dat in elk westers land niet meer dan een of twee procent moslims zou moeten wonen. ‘Dat vertaalt zich dan in minder moslims in Nederland.’

Die vrouw was publicist Bernadette de Wit. Volgens haar moest worden begonnen met het ‘uitzetten van beroepsmoslims’, daar zou dan een signaal vanuit gaan naar de gematigde moslims. Die zouden vervolgens ophouden met het eisen van ‘gebedsruimtes en halalkantines’. De Wit: ‘Ze gaan hun geloof privé thuis beleven. Dan is het probleem opgelost.’ De Wit verklaarde haar ideeën te hebben ontleend aan de in 2015 overleden arabist Hans Jansen.

De verontwaardiging was...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials